fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Az első magyar “300”

0

Az idén Magyarországon is megrendezték a Spartan Race-t. Az embert próbáló akadályverseny fiatal sportág, de már ezren hódolnak neki. Az  Eplényben megrendezett versenyen közel 1500-an küzdöttek egymással. Milyen volt belülről, erről beszélgettünk Wágner Olivérrel, aki szintén kipróbálta magát ezen az acélos viadalon.

MiFérfiak (MF.): Mielőtt térdig sárba gázolnánk a történetben, néhány szóban elmondanád mi is a Spartan Race?

Wágner Olivér

Wágner Olivér

Wágner Olivér (W.O.): A Spartan Race nagyon fiatal sorozat. Nyolc sportoló alapította az USA-ban, abból a célból, hogy egy igazán kemény versenysorozatot alkossanak, amely egy életre szóló élményt ad. Az első futamot 2010-ben Willistonban rendezték meg, ahol 500 versenyző mérte össze erejét egymással, és persze saját magukkal. Azóta a világ egyik legnagyobb akadályversenyévé nőtte ki magát, és már több kontinensen is rendeznek futamokat minden évben. Magyarországon idén volt először, Eplényben a télen sípályaként üzemelő lejtőkön. A küzdelem egy kemény emelkedős, erdős, sáros terepen megrendezett futás, különböző akadályokkal tarkítva. Egy-egy feladatot minden versenyző egyszer próbálhat meg, és ha nem sikerül teljesíteni, akkor 30 burpee (négy ütemű fekvőtámasz) a büntetése. Három különböző nehézségű futamba lehet nevezni, kinek-kinek erőnlétére van bízva, hogy hol akarja kipróbálni magát.  A  Spartan Sprint (5+ km), Super Spartan (13+ km), Spartan Beast (20+ km) és a Spartan Death Race, ez utóbbinál jellemzően az indulók 90%-a elbukik. Az akadályok általában az ember erejét, ügyességét, koncentrációs képességét és persze akaratát teszik próbára. Leggyakrabban előfordulók például a kötélmászás, szögesdrót alatt mászás, zsák cipelés, traktorgumi fordítás, különböző falmászások, hideg vízen, folyón való átvágás és gerelyhajítás, ahol egy célpontot kell úgy eltalálni, hogy a dárda benne is maradjon a célpontban.

M.F.: Honnan értesültél a versenyről?

W.O.: A versenyről barátaimtól hallottam, ők kerestek meg, hogy lenne e kedvem csatlakozni a csapatba. A kíváncsiság és az élményszerzés hajtott minket, így előszörre a Spartan Sprint több mint 5 km-es futamára neveztünk. Összesen közel 1500 induló volt, akik turnusokban vettek részt a versenyen. A mezőny rendkívül színes volt. Főként magyarok neveztek, de rengetek szlovák és cseh versenyző is volt, de részt vettek németek, norvégek, amerikaiak, mexikóiak, osztrákok, szaúd arábiaiak és angolok, fiúk és lányok egyaránt.

M.F.: A képeket látván én már a domb alján elakadtam volna. Te, hogy készültél?

W.O.: A versenyre nem készültem külön, amerikai focizom, és a bajnokságra való edzés egyébként is adott számomra egy elegendően jó állóképességet. A Spartan Sprint távot egyébként az elrajtolók 99%-a teljesíteni tudja, így egy teljesen átlagos sportos életmódot élő személy, esetleg kisebb készüléssel könnyedén végig tudja csinálni.

M.F.: Hogy zajlott a hazai első Spartan Race?

W.O.: Az első turnussal, reggel 9-kor rajtoltunk, pontosan azért, hogy az amúgy is eső áztatta sáros talaj még ne legyen annyira kitaposva. A közös bemelegítés után, nagyon jó hangulattal, füst és hang effektek mellett indultunk végül el. A rajt után szinte rögtön egy piros meredekségű sípályára vitt minket a kijelölt útvonal, ami elég jól megalapozta a futam későbbi részét. Számomra ott vált világossá, hogy valójában mire is vállalkoztam. Az útvonalon 16 akadályt szórtak el a tervezők, melyek közül számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor fa rönkökön kellett egyensúlyoznom. Ezt sajnos nem is sikerült teljesítenem, így 30 négyütemű fekvőtámasz volt a “jutalmam”. Nekem verseny utolsó egyharmada tetszett legjobban. Ezen a szakaszon már sík terepen futottunk, ám egy patak medrében vezetett végig az útvonal, így nem úszhattuk meg a sarat.
Összességében körül belül másfél óra alatt teljesítettem a távot, amellyel 594. helyen végeztem. A feladatok megoldása után rend szerint bevártuk egymást a csapattársakkal, és így együtt futhattunk szinte végig. Ez nyilván lerontotta az időnket, és talán végezhettünk volna előkelőbb helyen is, de ugyanakkor sokkal nagyobb élménnyé tette az egészet, hiszen egymást motiválva és segítve csapatként haladtunk előre. A csapatokat a négy legjobb versenyző ideje alapján sorolták be. Mi eszerint közép mezőnyben végeztünk.
A jövőben is mindenképpen szeretnék részt venni a versenyeken, ám hogy maradok-e ennél a távnál, vagy inkább kipróbálom magam egy keményebb futamon azt még nem döntöttem el.

Fotók: Spartan Race Hungary

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «