fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A falmászó szuperrobot

0

Számos, menő drónt mutattunk már be nektek az oldalon, ilyet azonban még soha. Ez a robot négy kerékkel és két propeller rendelkezik, és még a falakon is simán átmászik!

A VertiGo nagyszerűen közlekedik a talajon, sőt ha útjába kerül egy fal, az sem jelent számára akadályt. Még az egyenetlen felületű falakon is simán átverekszi magát.

VertiGo a falmászó robot

A robot két társaság, a Disney Research Zurich és az ETH Zurich kutatási intézmény közös munkájának gyümölcse. Pehelysúlyú, szénszálas vázzal, két egymástól függetlenül billenő propellerrel és négy 3D-nyomtatott kerékkel rendelkezik.

VertiGo a falmászó robot

A „földi üzemmódban” a hátsó propeller merőlegesen áll a földhöz képest és így kellő mennyiségű horizontális tolóerőt biztosít ahhoz, hogy a gép sebesen haladjon bármilyen borításon. Aztán ahogy egy falhoz ér, az elülső propeller felfelé billen és elkezdi felfelé húzni a robot elejét, míg a hátsó továbbra is tolja a masinát.

A fedélzeti inerciális mérőegységének (modern rakétákon használatos távvezérlési eszköz) és két infravörös távolságmérő szenzorának hála a robot mindig tudja, hogy mikor áll függőlegesen és mikor horizontálisan – avagy éppen a két állapot közötti váltásban, amikor fallal találkozik. Hogy ez miért előnyös? Azért mert automatikusan állítja mindig megfelelőre a propellereket, nem kell azt manuálisan a vezérlőjének állítgatnia.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «