A férfi, Herczeg Zoltán szemüvegén keresztül

0

Extravagáns elegancia – ez a két szó, ami először eszünkbe juthat Herczeg Zoltánról és a kollekcióiról.

Herczeg Zoltán

Herczeg Zoltán

– Kifúrja az oldalam a kíváncsiság, hogyan alakult ki a stílusod, és egyáltalán, hogyan kerültél a divatszakmába?

– Kicsi gyerekkoromban már Édesanyám elhullajtott anyagmardékaival bíbelődtem, mikor ő varrt. Én ezekből a leesőkből óraszíjat, és ezer egyéb tárgyat kreáltam magamnak folyamatosan. Középiskolás koromban kedvenc zenekaromat, az Anthrax-et követve nekem is úgy kellett kinéznem, mint nekik, de akkor még nem igen lehetett olyan cuccokat beszerezni a vasfüggönyön innen. 1987/88-at írunk.Bátyám akkori barátnője, aki varrónő volt, elkészítette nekem az első cuccot, amit terveztem magamnak, egy hawaii mintás bermudát. Ezt követte egy hawaii ing, majd egy hosszú nadrág és így tovább, a Közgáz Egyetem végére már nemigen volt olyan ruhám, amit ne én terveztem volna. Innentől csak egy lépés volt az, hogy másnak is tervezzek, az egyetem után aztán saját vállalkozás ezen a területen, saját üzlet, és így tovább. Jöttek az első zenekarok, Hooligans, Back II Black, tv-s felkérések, vállalati formaruhák (Marlboro, Dreher, Coca-Cola, stb), színház, film (pl. a kultikus Szerelem utolsó vérig), ezek által magamtól tanultam meg mindent a szakmáról, közben fejlődtem, csiszolódtam, alakultam, úgy hívják ezt: állandó és kitartó jellemfejlődés és szakmai fejlődés.

Egy kis magyaros vírtus

Egy kis magyaros vírtus

– Milyen típusú férfiakra tervezel, hogyan zajlik nálad egy tervezési folyamat?

– Én világ életemben magamra terveztem, mindig azt és úgy alkottam meg, amit igazán szívesen hordanék. Nálam egy férfi határozott, karakán, maszkulin, kemény, erős, de érzelmes és gyengéd is tud lenni, és mindenek előtt okos, vág az esze és extra humora van, egyszóval van egyénisége, stílusa, kisugárzása. Na én ilyen pasikra tervezek, terveznék elsősorban. Itthon nem sok ilyet találni sajnos, itt még mindig azzal foglalkozik az átlag, mit szólnak hozzá a többiek, ami teljes tévút. Én nem másnak, hanem magamnak akarok erős és okos, szellemes lenni, magamnak akarok tetszeni, egyáltalán nem kell érdekeljen, mit szól a környezetem, ha én azt szívből, szeretettel és őszintén csinálom. Ha ezzel foglalkoznék, már rég abbahagytam volna. A jogos kritika persze már kérdés. Így aztán nem nehéz tervezni, mindig azt csinálom, ami jól esik, amit szeretek, így marad mindig hiteles, vállalható, őszinte az aktuális trendektől teljesen függetlenül.

A betyár mindenit!

A betyár mindenit!

– Hogyan éred el a célközönséged?

– A közösségi média erős fegyver, ha jól használjuk, én megpróbálom: nyomulok a Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en.
Az országos média is ismer és –azt hiszem- szeret is engem, mert nem kell hozzám harapófogó, lazán beszélek, és mindig mondok is valamit. Ez már ritkább a médiában, és sokszor kiveri a biztosítékot, ha nem azt mondod, amit hallani szeretnének. Az már egy másik dolog, hogy én -pont ezért- szeretem-e a médiát, ill. hogy melyiket miért és miért nem, mindenesetre használom, ahogy csak tudom…
Ez okból viszont csak akkor vállalok el bármiféle szereplést, ha azzal a munkásságomat is megismertethetem a közönséggel, a haszontalan, „celeb”-témákat nem forszírozom, nem vállalom, hülyét soha nem csinálnék magamból. Jól lehet ezt működtetni, ha az ember odafigyel és tudatos.
És végül marad a szájreklám, ha jót csinálsz, annak híre megy és jönnek a barátok, ismerősök, ha látnak egy nagyon jól sikerült cuccodat, ezért mindig maximálisat kell nyújtani, mert a rossz hír még gyorsabban terjed.
A fizetett, tehát klasszikus reklám a honi sanyarú gazdasági helyzet miatt kevéssé járható út, nincs rá elegendő tőke a magyar divatban. A szakmai lapok pedig annyira bennfentesek, hogy azokba szinte lehetetlen bekerülni, ha nem hívnak, hát én nem is megyek, teszek rá. Na, ilyen egy karakán, szuverén, erős egyéniség!

Michael Madsen

Michael Madsen

– Világsztárokat is öltöztettél már, díjátadókra és egyéb alkalmakra. Közülük Michael Madsen-t annyira “eltaláltad”, hogy a pletykák szerint közös projectbe fogtatok. Nagyon érdekel a sztori, kérlek, oszd meg velünk:

– Michael Madsen teljesen véletlenül toppant be az üzletembe és az életembe 2009 nyarán, mikor itt forgatott egy filmet nálunk. Úgy éreztem magam, mint egy mesében, -nem is, mint egy Tarantino-filmben-, mikor felhívott és dörmögő orgánumán üzletet ajánlott, elcsuklott a hangom, nem hittem el, hogy ez igaz lehet. Azt mondta nekem, sok helyen járt már a világban, de olyat még sehol nem látott, hogy egy ilyen kis boltban minden tetszik neki, minden jól áll neki és minden a mérete, egyszerűen imádta a dolgaimat. Így kapott is egy halom ruhát és kezet ráztunk. Azóta sok víz lefolyt a Dunán (és a Mississippin), lényeg, hogy hetek múlva költözöm Los Angeles-be és megalapítjuk a Herczeg Empire brand-at. Tavaly, mikor kint jártam terepszemlén LA-ben, a második ott töltött napomon felkérést kaptam egy Steve Cooke nevő helyi rock arctól, hogy öltöztessem fel a Grammy díjátadóra, egy hétre rá Jacob Diamond kért fel a Grace klinikák-ból, hogy dizájnoljam az Oscar gálára a szettjeimmel. Ők azóta is a támogatottjaink, hát kell ennél jobb antré?

Ma már jó barátok

Ma már jó barátok

– Adja magát a kérdés, mik a jövőbeni terveid?

– Ezek. Nagyon-nagyon sok munka, kihívás, megpróbáltatás és első sorban töménytelen tanulás vár rám, ez nem lesz egy leányálom, kőkemény kitartást követel, alázatot, szerénységet és soha meg nem alkuvást. Fel vagyok készülve a legkeményebb sztorikra is, ami egy tök idegen környezetben érhet, ismeretlenül, kapcsolatok nélkül, előlről kezdeni az egészet, ez teljes embert kíván. De őszintén megmondva elképesztő módon várom a kihívást, mert a hazai pálya egy kicsit Don Quijote harc, értelmetlen, eredménytelen, hátrafelé haladós az emberi közeg, uralkodó szellem és a pénz hiánya miatt. Igaz, hogy ott tripla mennyiségű munka és csalódás vár rám, de ez elől eddig se szaladtam el, és érzem, tudom, hogy lesz értelme, ki tudom magam teljesíteni, valóra válhatnak az álmaim, és sok-sok gyönyörű, macsós, színes vagy komoly vagy épp álomszép ruhát fogok tudni kreálni a tehetős és igényes vásárlók nagy-nagy örömére. Ehhez rengeteg segítségre is szükségem lesz erkölcsileg, barátilag, szakmailag és persze anyagilag is, de legfőbb társam, segítőm és partnerem, a Jóisten eddig is mellettem állt és ezután is ott fog! Hiszem, hogy ezáltal az USA után világhódító utra indulhatunk, Japántól Oroszországig szeretnénk megismertetni magunkat az arra kíváncsi publikummal, a férfi, az mindenhol FÉRFI!!!

Fotók: Glódi Balázs, Vajda Tamás, Viszlay Márk

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «