fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A munkahelyi unalom növelheti a kreativitást?

0

Legtöbben úgy hisszük, a munkahelyi unalom rossz dolog, azonban egy nemrég publikált kutatás eredményei szerint pozitív vonzatai is lehetnek, többek közt fokozhatja a kreativitást, mert nappali álom állapotát idézi elő.

A Lancashire Egyetem szakemberei, Dr. Sandi Mann és Rebekah Cadman két kutatást is végeztek a témában.

bored at the officeAz egyikben arra kértek fel 40 személyt, hogy 15 percen át unalmas tevékenységet végezzenek (telefonkönyvből kellett telefonszámokat kimásolniuk), majd ezt követően más típusú, kreativitást igénylő feladatot kaptak: fel kellett sorolniuk egy műanyag pohár minden elképzelhető felhasználási lehetőségét. Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgált 40 személy, akiknek telefonszámokat kellett másolniuk, sokkal kreatívabb megoldási javaslatokkal álltat elő, mint a kontroll csoport tagjai.

Hogy kiderüljön, vajon a nappali álom állapota áll-e mindennek hátterében, végeztek egy másik kísérletet is, melynek során olyan unalmas feladatot kaptak, mely még több lehetőséget teremtett a nappali álom megélésére. A második kísérlet során az első körben 30 személyt vizsgáltak, akiket az előző kísérlethez hasonlóan arra kértek fel, hogy telefonszámokat másoljanak, majd második körben vettek újabb 30 személyt, akiknek nem másolniuk kellett, hanem felolvasni a telefonszámokat. Az eredmények szerint a kontroll csoport tagjai ebben az esetben is kevesebb kreatív megoldással tudtak előállni. A két vizsgált csoport eredményeit összevetve azonban azt találták, hogy azok a személyek, akik csak olvasták a telefonszámokat kreatívabbak voltak azoknál, akiknek írniuk kellett. Mindez arra enged következtetni, hogy minél passzívabban unalmas egy tevékenység, legyen szó akár olvasásról vagy meetingekről, annál inkább fokozza a kreativitást, míg pl. az írás, ami csökkenti a nappali álom megjelenését, csökkenti az unalom kreativitás-fokozó hatásait.bored (1)

Dr. Mann szerint: „A munkahelyi unalom eddig mindig olyan jelenségnek számított, aminek megszüntetésére törekszünk, de talán ezután kreativitásunkat elősegítő tényezőként is felhasználhatnánk. Legközelebbi kutatásainkkal szeretnénk olyan praktikus következtetéseket is felvázolni, hogy miként tudnánk mindezt a mindennapokban hasznosítani. Vajon akik unatkoznak a munkahelyükön, azok valójában sokkal kreatívabbak más munkaterületeken – netán hazatérve regényeket írnak?

 

Forrás: creaticityintezet.hu  (The British Psychological Society,)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «