Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A NASA robothelikoptert küldene a Marsra

0

A következő nagy felfedezés mindig a következő dombon túl vár rád, de mi van akkor, ha nem látsz át a dombon? Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is ezzel a problémával szembesült.

A Mars felszínére már több önjáró eszköz is leszállt, de ezek csak igen kis területen mozoghattak eddig, a NASA ezért egy robothelikopterrel szeretné jobban megismerni a vörös bolygót.

Mars helikopter

A Curiosity és az Opportunity önjáró robotok csak addig látnak előre, amennyire azt a kameráik karjai lehetővé teszik. A Mars körül keringő Mars Resconmaissance Orbiter bár nagyon jól feltérképezte a bolygót, a kapott térképekkel azonban a felszínen mozgó kis robotjárművek irányítása így is elég körülményes. A NASA szerint ezért az ideális megoldás a MARS közelebbi megismerésére egy robothelikopter lenne, amely képes lenne előrerepülve megtalálni a lehető legjobb utat és a legérdekesebb célokat a felszínen kutakodó járművek számára.

Mars helikopter

A NASA tervei szerint a robothelikopter tömege nem érné el az 1 kilogrammot a mozgatásáról pedig két egymással szembeforgó 1,1 méter átmérőjű rotor gondoskodna. A helikopter tömegéhez képest a rotor igencsak nagynak tűnik, de erre szükség is van, mert a Mars légköre nagyon ritka mindössze 0,75 %-a a földinek, ezért még a nagy rotorokkal is percenként 2400-as fordulatra van szükség, hogy a levegőbe emelkedhessen a marsi helikopter.

A helikopter meghajtásáról egy elektromotor és egy napelem gondoskodik majd, amivel naponta 2-3 percnyi repülésre és nagyjából 500 méter megtételére lesz képes.
A NASA már évek óta kísérletezik a helikopterrel a Pasadenában található laboratóriumában, de valószínűleg még így is évekbe telik majd, amíg az első ember alkotta jármű levegőbe emelkedhet a Mars légkörében.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «