Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A pénz művészete

0

Újabb fejezethez érkezett a művészvilágot két francia mecénásának párharc: monumentális modern művészeti gyűjtemények felhalmozása után a két üzletember Párizs arculatát meghatározó múzeum létrehozásában méri össze erejét.


Amikor az ismert luxuscikk mágnás François Pinault – akit már a modern művészet legbefolyásosabb emberének is neveztek – kilépett az egykori párizsi értéktőzsde káprázatos üvegkupolája alá hétfőn, hogy leleplezze terveit az új modern művészeti múzeum kapcsán, az építészvilág visszafojtott lélegzettel figyelt.
Pinault saját erejéből jutott el oda, ahol ma tart: luxus vállalatcsoportja olyan divatmárkákat tömörít, mint az Yves Saint Laurent vagy a Gucci. Hosszú ideje kutatta a megfelelő otthont több mint 3500 darabból álló és 1,25 milliárd euró összértékű művészeti gyűjteménye számára, amelyben a legnagyobb művészek munkái lelhetők fel, kezdve Mark Rotkhotól egészen Damien Hirtsig. Egy korábbi sikertelen próbálkozást követően, amikor a Szajna partján álló régi Renault gyár helyén kívánt múzeumot létesíteni, az üzletember inkább Velencében élte ki ez irányú ambícióit.

Párizsi múzeum
Mindeközben örök vetélytársa, a Louis Vuitton-t is tulajdonló LVMH csoport atyja, Bernard Arnault három évvel ezelőtt egy külön épületet szentelt saját gyűjteményének Párizsban. Az újonnan emelt, kívül-belül modern létesítményt az amerikai építész Frank Gehry tervezte, és az alapító után a Louis Vuitton Foundation nevet viseli.

Párizsi múzeum
A volt párizsi értéktőzsde 19. századi épületének, a történetileg legjelentősebb, de legkevésbé ismert ’Bourse de commerce’ felújítása és helyreállításával Pinault megtette a várva várt lépést, hogy pótolja lemaradását. Az újjáépítést az elmúlt évek legmeghatározóbb párizsi építészeti beruházásának tartják. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, azt nyilatkozta, a projekt nagy ajándék a város számára, mert végre megnyitja a zárt épületet a nyilvánosság előtt. A ’Bourse de commerce’ egyedülálló kör alakú épület, mely egykor a város gabonatárolójaként szolgált. Egyike a város nagy szerkezeti kincseinek – egyesek a Notre-Dame katedrálishoz hasonló építészeti örökségnek tekintik, az utóbbi időben mégis, a város kereskedelmi kamarájának poros hivatala működött itt.

Párizsi múzeum
A projekt, amelyben a japán építész Tadao Ando egy óriási betonhengeret emel az egyedülálló körkörös épület közepén, amely olyan ambiciózus, hogy Ando ígérte szerint el fogja oszlatni a jelenlegi politikai bizonytalanság érzetét, és elfeledteti a Brexit okozta sebeket.
A múzeum a tervek szerint 2019-ben fogja megnyitni kapuit a nagyközönség számára.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «