fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A tolerancia varázsigéje

0

Szegényebb lenne a világ brit kutatók nélkül ez biztos. Szinte nap, mint nap találkozunk fantasztikus kutatásaik eredményével. Íme, egy újabb gyöngyszem a tárházból.

Szinte kizárt, hogy a napi hírfolyamban ne találkozunk brit kutatók „fantasztikus” eredményeivel. Az ilyen anyagok olvasásakor egy megállapítás és egy kérdés is azonnal felmerül bennünk. Egyfelől az, hogy elképezető, hogy mikre van pénzük másfelől, hogy a túróba találják ki, mibe kell beleásniuk magukat. Szerintünk erre is van egy kutatócsoportjuk, akik ülnek, és ezen agyalnak.

J.K.Rowling

J.K.Rowling

Az alábbi hírt olvasván még az is eszünkbe jutott, hogy most talán Joanne Kathleen Rowling bízta meg ezeket a koponyákat egy kis munkával, azzal a nem titkolt céllal, hogy szinten tartsa a könyvei utáni érdeklődést. Mert, egyébként ki lenne az, aki párhuzamot keres a Harry Potter könyvek és a gyerekek kisebbségekkel kapcsolatos toleranciája között.
Szóval: Az olasz és brit kutatók elsőként 34 olasz általános iskolást vizsgáltak, akiket a bevándorlókkal kapcsolatos hozzáállásukról kérdeztek. A következő hat hétben részleteket olvastattak velük a Harry Potter-regényekből, majd hat hét leteltével újra kitölttették velük a kérdőíveket. Az új válaszok alapján a gyerekek empátiája nőtt a bevándorlókkal szemben.
A kutatást ezután angol és olasz főiskolai diákok körében folytatták, akiket elsősorban a menekültekkel szembeni hozzáállásukról kérdeztek. A regényrészletek elolvastatása után kapott eredmények egybevágtak a korábbi olaszországi tapasztalatokkal.
A tanulmány szerint az olasz gyerekekre hatással volt “Harry Potter pozitív beállítottsága és viselkedése a kisebbségi csoportokkal szemben”, amely lecsapódott a való életben mutatott gondolkodásukban is. Vagyis a regények olvasása az előítéletek csökkenéséhez vezethet, nem csupán a bevándorlókkal vagy menekültekkel, de a szexuális kisebbségekkel szemben is.
TesztírásA kutatók szerint a Harry Potter-regények fantáziavilágában sokrétűen jelenik meg az előítéletek kérdése. Például Voldemort, a regények főgonosza párhuzamba állítható Hitlerrel. Voldemort abban hisz, hogy minden hatalmat az “aranyvérű” varázslók kezébe kell adni, míg a “sárvérű” társaikat, a varázsképességek nélkül született “muglikat” és más fantázialényeket el kell nyomni vagy rabszolgasorba kell kényszeríteni.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «