Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A világ 10 legjobb vadászgépe

0

A technika és a technológia fejlődésében a hadiiparnak komoly szerepe van. Az elmúlt évszázadban pedig minden nagyhatalom törekedett a légi fölény megszerzésére, így ez a technológia verseny leginkább a vadászrepülőgépeknél mutatkozott meg. A wonderfulengineering összegyűjtötte napjaink 10 legjobb szolgálatban álló vadászgépét.

 

10. Tejas (India)
A 30 milliód dolláros árával az Indiai Tejas az egyik legolcsóbb. Az első próbarepülését 2001-ben végrehajtó vadászgép különböző problémák miatt végül 2015-ben állt szolgálatba, a hosszú fejlesztési időszak azonban kifizetődött, hiszen napjainkban a Tejas az egyik legjobb harci repülőgép a világon.

Tejas (India)
9. JF 17 (Pakisztán és Kína)
Egy Pakisztáni-Kínai vadászgép meglepetésnek tűnhet a listán, a JF17-es azonban rendelkezik néhány lenyűgöző képességgel, az egyik a hatalmas 1352 kilométeres harci sugara. A 2007-ben bemutatott vadászgép üzemeltetési költségei is nagyon alacsonyak, így a repülő iránt már Egyiptom, Irán, Uruguay, Argentína, Malajzia, Marokkó, Nigéria és Srí Lanka is érdeklődött.

JF 17 (Pakisztán és Kína)
8. Saab JAS 39 Gripen (Svédország)
A Magyarországon is hadrendben álló svéd Gripen a lista 8. helyét foglalja el. A vadászgép több komponense az USA-ból érkezett, amit a svéd mérnökök még tovább csiszoltak, a végeredmény pedig egy nagyon agilis vadászgép lett, még akkor is, ha valószínűleg nem ez a világ legnagyobb teljesítményű harci repülőgépe. Egyes szakértői vélemények szerint azonban a fejlett elektronikával rendelkező Gripen nagyon jó közelharc képességekkel rendelkezik, miközben az üzemeltetési költsége jelenleg talán a legalacsonyabba világon.

 Saab JAS 39 Gripen (Svédország)
7. F-16 Falcon (USA)
A legendás F16-os az elfogó vadász és bombázó képességeit már számtalan háborúban bizonyította az elmúlt bő három évtizedben. A LockHeed Martin által kifejlesztett F-16-os egy igazi igásló, ami számos ország légierejében meghatározó szerepet játszik, és még az USA is valószínűleg sokáig hadrendben tartja a számos feladatra bevethető típust.

F-16 Falcon (USA)
6. Mikojan–Gurjevics MiG-31 (Oroszország)
Az 1980-ban szolgálatba álló, még a Szovjetunió által kifejlesztett míg-31-es a lenyűgöző sebessége 2,83 Mach (3000 km/h) és a szolgálati magassága (20 600 méter) mellett azzal a képességével került fel a listára, hogy nagyon jól alkalmazható hosszú távú lehallgatási, precíziós csapásmérési és védelmi feladatokra. Ráadásul a pilótafülkében mind a két pilóta előtt a kor színvonalához képest fejlett elektronikus kijelzők találhatóak.

 Mikojan–Gurjevics MiG-31 (Oroszország)
5. McDonnell Douglas F-15 Eagle (USA)
Az amerikai hadsereg az 1970-es években kifejezetten abból a célból rendelte meg az F15-öst, hogy azzal bárhol kivívják a légi fölényt. A terv sikerült az F15-ös ott ahol megjelenik, uralja az eget. Bár azóta majdnem 40 év telt el az F15-ös még mindig az egyik legjobb vadászgép a világon.

McDonnell Douglas F-15 Eagle (USA)
4. Szuhoj Szu-35 (Oroszország)
Az 1980-as években a Szovjetunió által kifejlesztett Szu-27-es modernizált változata a jelenlegi legjobb orosz vadászgép. A Szu-35-ös a 12 felfüggesztési pontján jelentős, 8 000 kilogrammos fegyverterheléssel rendelkezik és levegő-föld rakéták szállítására is alkalmas, így bombázási feladatokra is igénybe vehető. A Szu-35-ös elsődleges feladata azonban a légi fölény kivívása lenne, amiben a 2.25 Mach-os maximális sebessége és a 18 000 méteres szolgálati magassága van a segítségére.

Szuhoj Szu-35 (Oroszország)
3. Dassault Rafale (Franciaország)
A Rafale a franciák válasza az F-16-os Falconra. A francia gép fejlett elektronikával rendelkezik, például a radarja egyszerre 40 célpontot tud követni és 4-et támadni, amivel nem kétséges, hogy jelenleg ő az egyik legjobb vadászgép a világon, így méltán foglalja el a lista 3. helyét. Már csak azért is, mert a 14 külső hord pontjának és a 9 500 kilogrammos fegyverterhelésének köszönhetően a Rafale vadászbombázónak sem utolsó.

Dassault Rafale (Franciaország)

2. Boeing F/A-18E/F Super Hornet (USA)
A lista második helyét az 1980-as években bemutatott F-18 Hornet továbbfejlesztett változata a Super Hornet foglalja el. Az 1997-től szolgálatban álló gép az egyik legsokoldalúbb harci gép a világon. A repülőgép hordozók fedélzetéről is üzemeltethető Super Hornet légi harcokban és bombázási feladatokban is megállja a helyét, így az az amerikai haditengerészet mellett az ausztrál légierőnek is fő fegyvere.

Boeing F/A-18E/F Super Hornet (USA)

1. Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor (USA)
Természetesen a lista első helyén is egy amerikai vadászgép áll, történetesen az USA egyik legújabb és legmodernebb gépe a Boeing F-22 Raptor. A Raptor méltán foglalja el a megtisztelő első helyet, hiszen a sebessége (2.25 Mach) mellett a kivalló lopakodó képességével is messze fölülmúlja az ellenfelei tudását. A Raptor ráadásul nem csak, hogy fejlett elektronikával rendelkezik, de azon képessége, hogy utánégető használata nélkül is képes a hangsebesség 1.5-szeresével repülni komoly hatótávolsággal ruházza fel, miközben a közelharcokban a tolóerő vektor eltérítésre képes hajtóműve emeli az ellenfelei fölé. Azt hogy mennyivel is haladja meg az F22-es tudása a többi vadászgépét jól mutatja, hogy az USA a Raptort a mai napig még a szövetségeseinek sem volt hajlandó exportálni, annak ellenére, hogy a gép már 10 éve szolgálatban áll.

Lockheed Martin / Boeing F-22 Raptor (USA)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «