fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A világ nagy parkjai – Central Park

0

Amerika legszebb nyilvános parkját aligha kell bemutatnunk. A Central Park, Manhattan kőrengetegének szívében található.

A park születése annak volt köszönhető, hogy az ezernyolcszázas évek közepén Manhattan csaknem kőrengeteggé vált. A felhőkarcolók és gyárépületek szinte megfojtották a szigetet. A városrész élhetőbbé tétele egyre sarkalatosabb kérdéssé vált, melynek először William Cullen Bryant az Evening Post szerkesztője és Andrew Jackson Downing az első amerikai parktervező adott hangot.

Az egyre nagyobb társadalmi nyomás hatására New York állam 1953-ban 5 millió dollárét megvásárolta a park jelenlegi területét.
Eredeti tervezői Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux volt, akiknek köszönhetően 1857-ben megnyílt a park az emberek számára. Az akkor még csak 315 hektáros területe  mára csaknem 341 hektárra hízott.

Central Park pontos elhelyezkedése 1869-ben

Central Park pontos elhelyezkedése 1869-ben

Az építése alatt közel 10 millió szekérnyi földet mozgattak meg, számos helyen kicserélték a talajt, és csaknem 4 millió fa és bokor került elültetésre, amit 1500 fajtából válogattak össze. A pihenő övezet építése csak nem másfél évtizedig tartott.
A Central Park, két fő gondnokának Andrew Greennek leköszönésével és Vauxnak – aki területen található 36 hidat is tervezte – halálával a park az enyészet útjára lépett. A fák és bokrok kiszáradtak.
A teljes lepusztulását 1934-ben Fiorello LaGuardia New York első polgármestere állította meg, aki a parkot fenntartó cég élre Robert Mosest nevezte ki. Moses csaknem egy év alatt teljesen rendbe tette a Manhattan zöld szívét. 19 új játszótér és 12 labdapálya is épült, amire a pénzt a pályázatokon kívül adományokból termettek elő.
Moses csak nem 26 éven át felügyelte a Central Parkot, ám távozása után a történelem ismételte önmagát és terület ismét lerobbanás felé rohant. Megjelentek a graffitik és a bűnözés is.

Central park

1975-ben egyre több a parkért aggódó vezető próbált tenni a helyezet megváltoztatásáért. Végül is 1980-ban kezdődött meg az újkori rehabilitáció, melyben nagy szerepet kapott az önkéntes munka is. Helyreállt a közbiztonság is, a korábbi évi 1000 bűneset mára 100-ra csökkent ezzel a Central Park a világ egyik legbiztonságosabb pihenő parkjává vált.

Lóránt Dominik

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «