Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A világbajnoki recept a világbajnoktól!

0

A Mi Fériaknak már hivatalosan is van séfje Kurunczi József személyében, aki többszörös Európa-bajnok grillezésben, 2005-ben pedig világbajnoki trófeát is elhozta a spare ribs (sertés oldalas) kategóriában.

Kurunczi József portréja

Kurunczi József grillvilágbajnok

Új időszámítás kezdődött a gasztro rovatunk életében, ugyanis világbajnokunk Kurunczi József rendre itt forgatja majd a húsokat. A tippek és tanácsok mellett pazar recepteket is ajánl majd, így segedelmével bárki átléphet a megszokott íz világon és sajátíthat el új fortélyokat a faszén fölött. Túl ezen séfünktől immáron kérdezni is lehet, így bárki első kézből kaphat hasznos tanácsokat.
A Mi Férfiak rostján mi más is lehetne a belépő fogás, mint a világbajnok spare ribs receptje.

 

spare ribs

Spare ribs

Hozzávalók 10 személyre:

4-5 kg sertés oldalas, 15 centis csíkokra vágva
1 dl olívaolaj
1 dl fehérborecet
3 fej vöröshagyma vékonyan fölszeletelve
5 gerezd fokhagyma vékonyan fölszeletelve

A fűszerkeverékhez:

2 evőkanál só
4 evőkanál szemes fekete bors
1 evőkanál barna cukor
2 evőkanál fűszerpaprika
2 evőkanál oreganó
2 evőkanál köménymag
2 evőkanál koriandermag
1 kávéskanál gyömbérpor
1 kávéskanál cayenne-i bors

A grillszósz hozzávalóit távol-keleti fűszereket árusító boltokban szerezhetjük be. Az alkotórészeket összekeverjük, és a konyhában kis lángon 5-10 percig főzzük:
4 dl édes chili szósz
1/2 dl világos szójaszósz
2 evőkanál osztrigaszósz
1 evőkanál pirított szezámmag olaj
1 dl mangó lekvár
1 dl olívaolaj

A körethez:
3 kg új, steak burgonya
30 dkg kolozsvári szalonna
5-6 szál újhagyma
4 dl 20%-os tejföl
2 gerezd fokhagyma

Elkészítése:
A szemes borsot, a köménymagot, a koriandert és az oreganót együtt összetörjük egy mozsárban vagy konyhai robotgépben, de nem túl apróra, és összekeverjük a többi, megadott fűszerrel.
Az oldalascsíkokat bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, az olajjal, a fehérborecettel, és egyenletesen elosztjuk a húsokon a hagymát és a fokhagymát. A darabokat kétrétegű alufóliába csomagoljuk, a szélüket behajtjuk, hogy jól bezárjuk a csomagokat. Úgy tegyük a grillrácsra, hogy ne közvetlenül a faszén fölött legyenek. Alacsony hőfokon sütjük, legalább 1 órát. Akkor igazán puha, ha a húsból könnyen kiszedhető a csont.
Ekkor bekenjük a húsdarabok mindkét oldalát a grillszósszal, és visszatesszük a grillre még 5-10 percig, de már közepesen erős hőfokra. Tálalás előtt még egyszer megkenjük a grillszósszal.

A 3 kiló újburgonyát héjastól sós, forró vízben megfőzzük, a nagyobb darabokat félbe/negyedbe vágjuk. A kolozsvári szalonnát kisütjük a grill lapon vagy egy serpenyőben, ennek a zsírjában átforgatjuk a burgonyát, lepirítjuk, és újhagyma apróra vágott zöldjével díszítjük.
Mártogatósnak adjuk a tejfölt, amelyben jól elkeverjük a fólia alatt összezúzott fokhagymát.

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «