s

Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Agyagház a domb tetején

0

Az indonéz Lombok szigetén található “Clay House” a Budi Pradono Architects (BPA) által fejlesztett legújabb lakóépület együttes. A dombon elhelyezkedő épületről látni lehet a rizsföldeket, valamint a vidék és a tenger hatalmas kiterjedését.

Agyagház a domb tetején

Amikor ezt a házat tervezték, a Budi Pradono Architects számára a leglényegesebb kérdés az volt, hogy hogyan lehet megismerni a hely sajátos jellegét.

Agyagház a domb tetején

Ezt szem előtt tartva az első dolguk volt, hogy olyan szerkezetet hoztak létre, ahol a medencét használják a közösségi- és magánterek minőségének megszervezéséhez.

Agyagház a domb tetején

Ebben az esetben a megfigyelés aktusa is meghatározza a megépítendő ház méretét; egyszerűen azáltal, hogy a lehető legkisebb méretűre építik a házat, automatikusan a zöld megközelítést követi a projekt. Végső soron a kontúrok, fák és környező földek ismerete határozza meg az épületet.

Agyagház a domb tetején
“A domb tetején található lokációval természetesen óvatosnak kellett lennünk, hiszen ez az épület automatikusan a környező látkép ikonjává válik ” – magyarázzák a tervezők. Ezért a helyi anyagok felhasználásával és teljesen tudatos módon készült. Másrészt a gyenge architektúra is megjelenik itt – ami a helyi anyagok különleges feldolgozással történő használata révén nyilvánul meg. Ennek szellemében például az agyagot fő falanyagként használják, a keretbe pedig bambuszt integráltak. Utóbbi a környező területekről származik, és tartósításra használják.

Agyagház a domb tetején
Amint arról már szó esett, tér és a szerkezet elrendezését gondosan megtervezték azáltal, hogy egy úszómedencét helyeztek el referenciapontként a bal és a jobb oldalon, valamint kívül is. A bal oldalon, a közös területek kaptak helyet, és egy nappaliból, étkezőből és kamrából áll.

Agyagház a domb tetején

Fent a fő hálószoba található – a legkitűnőbb helyen, hogy be lehessen látni az egész környéket. A medence jobb oldalán egy másik hálószoba lett kialakítva, ahonnan szintén nagyszerű kilátás nyílik a tájra. Pontosan mögötte egy további hálószoba is található, aminek privát terasza van, gyönyörű kilátással a tengerre a rizsföldek alatt.

Agyagház a domb tetején

Miután az ügyfél leparkolja a kocsiját, lesétálhatnak a folyosón, és a tenger, illetve az uszoda természetes szépségét csodálhatják. “Ez a folyamat egyfajta térbeli élményt ad bárkinek, aki ellátogat a Clay House-ba”- összegzik az építészek.

Agyagház a domb tetején
Mintegy 20 km-re a helyszíntől farmerek gyűjtik össze az agyagos talajt, hogy aztán felhúzzák belőle a ház falszerkezetét – innen a név. Az agyagot homok, cement, szalma és tehén vagy bivaly trágya keverékével kezelték, ami itt számos helyen megtalálható.

Agyagház a domb tetején

Ez a módszer a fenntartható szerkezetiség gondolatiságát követi, azaz helyben elérhető alapanyagokat használnak. A szalma és a tehén trágya erős kötőanyag lesz az agyag számára. Emellett az agyag használata révén 50 százalékkal csökken a benti hőmérséklet.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «