fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Amerika kapitány

0

Bemutatkozott a Ford Ranger legújabb generációja, ami még jobban hasonlít amerikai testvérére az F150-re. Az új Amerika kapitány megnövelt kapacitással bír, de a célkeresztjébe már nemcsak a munkaautókat vásárló közönség került.

Mintha csak tegnap lett volna, amikor a Ford Ranger öt évvel ezelőtti bemutatóján gyűrtük a terepet a Balaton-felvidéken. Akár de ja vunk is lehetne, mivel az elődszéria belépőjéhez hasonlóan ezúttal is a terepé volt főszerep, csak most a gödöllői dombság földútjai adták meg bemutató alaphangját.

Ford Ranger bemutató 2016

Az „soft roados” antré minden kétséget kizáróan jól demonstrálta az autó terepes képességeit, annál is inkább mert feltehetően ennél komolyabb igénybevételnek csak ritka esetben lesznek kitéve a dolgos hétköznapokban.

Ford Ranger bemutató 2016

Kétségkívül a ma pick-upjának legfontosabb ismérve, hogy megtestesítse multifunkcionalitást. A piaca már régóta reneszánszát éli, minek során az egykori igáslovak számos mutáción mentek keresztül, ami nem csoda, hiszen egy jelentős részük sohasem hordott festékes vödröt a platóján.

Ford Ranger bemutató 2016

A kis platósok tulajdonképpen létrehozták önmaguk kategóriáján belül a szabadidőautós tagozatot, ami még tovább szélesítette a szegmensben rejlő potenciát a gyártók számára. A piaci csábítás tehát nagy, ezért az sem véletlen, hogy újabb szereplők léptek és lépnek be erre a piacra a Renault, a Fiat vagy a Mercedes „személyében”.

 

Az előd jól megágyazott a Ford Ranger mostani változatának. Az akkor megálmodott markáns megjelenés,valamint a Mazda-Ford frigy felbomlása meg is hozta a kis platós sikerét. Talán éppen ezért a mostani szériában nem is nyúltak túlzottan a kontúrokhoz csak a frontrész változtatták meg karakteresen, hajazva ezzel az újvilági rokon emblematikus modelljére az F150-re. A műszaki tartalom illetve a vezetés segítő rendszerek viszont bővültek és módosultak.

Ford Ranger bemutató 2016

A korábbi hengerűrtartalmak nem változtak, továbbra is 2.2 illetve 3.2 literes gázolajos verziók ketyegnek a motortérben. A teljesítményük viszont nagyobb lett, a kisebb aggregát 125 és 150 lóerős változatai immáron 130 és 160 lóerőt abszolválnak, míg a nagy motor 200 lóerőt teljesít. A megszaporodott ménes ellenére a gyártó kisebb fogyasztást is ígér.

  • A Wrangler innovatív mintázat kialakítása és az alkalmazott keverék mind off-road mind közúti körülmények között kiváló teljesítményt eredményez. A sűrűn lamellázott nyitott futófelület csökkenti a vízenfelúszás kockázatát, illetve a közepes mintaárok, mély vállblokk barázda és számos kapaszkodóél hatékonyan kiveti a sarat a fokozott terepen való tapadás érdekében. A Durawall nevű oldalfal megerősítés, pedig az oldalfalon keletkező sérülések ellen véd.

    Goodyear Wrangler ATSA

    A Wrangler AT/SA+ gumiabroncs belseje az acélnál ötször erősebb anyagból, DuPont™ Kevlar®; keverékből készült. A megerősített oldalfalak jobban ellenállnak az éles tárgyaknak és a defektnek.

A hivatalos kommünikében a példaként felhozott 160 lóerős motorváltozat a korábbi 7,8 literes fogyasztásával szemben az új Ranger 6,5 literrel is beéri száz kilométeren. A modellekben Auto-Start-Stoprendszer is elérhető illetve szinte valamennyi olyan opció is, ami manapság egy SUV kínálati tárházát jellemzi.

Ford Ranger bemutató 2016

Ilyen a Sávelhagyásra Figyelmeztető Rendszer és a Sávtartó asszisztens az Akadályfelismerő rendszerrel kiegészített Adaptív Sebességtartó Automatika, az első-hátsó Parkolóasszisztens, a Tolatókamera, valamint az oldaldőlés-mérsékléssel és utánfutó stabilizáló rendszerrel kiegészített Elektronikus Stabilitásprogram, hogy csak néhányat említsünk a repertoárból.

Ford Ranger bemutató 2016

Az utastérben a fedélzet változott. Más a műszerfal, elhagyták a kétműszeres sablont – legalábbis a magasabban felszerelt változatoknál -, és a középkonzol körkapcsolóit, az előbbinél grafikus megoldást választottak míg az utóbbinál a 8 colos érintőképernyő uralja a kezelőrészt. A prémium jelleg sajátosságaként a Ranger is megkapta a már márka által kifejlesztett hangvezérléssel is működő SYNC2 rendszerét.

Ford Ranger bemutató 2016

A málhahordó teljesítménye 1100 kiló és a 3500 kilós vontatási kapacitása is figyelemre méltó, így akár egy hajó elhúzására is hadra foghatja a gazdája, ha meg van rá a képesítése. És, ha már így van, akkor nyugodtan beeresztheti a vízbe az utánfutót, mivel 800 mm az autó gázlómélysége.

Ford Ranger bemutató 2016

A korábbi eladási statisztikák szerint a Ranger magasabb felszereltségű változatai a legkelendőbbek, így a Limited illetve a WildTrak. Ez utóbbi változat számos dizájnelemmel tűnik ki a modellcsalád többi tagjai közül. Ezek közé tartozik a szögletes ködfényszórók, a csiszolt felületű 18 colos könnyűfém keréktárcsák vagy a látványos Wildtrak mintázat, no és az úgynevezett Pride Orange metálfényezés is.

Ford Ranger bemutató 2016

A sportos dinamikus hangulatot az exkluzív enteriőr is tükrözi, ami nem csak a finomabb anyaghasználatban mutatkozik meg, hanem abban is, hogy számos helyen megjelennek a külső fényezéssel harmonizáló narancsos motívumok is.

Ford Ranger bemutató 2016

A jelen állás szerint a Ranger a honi piaci verseny csúcsán áll, aminek stabilitáshoz mindenképpen hozzájárulhat a modell megújulása.

Az új Ford Ranger induló nettó ára 6 415 000 Forint, amivel a piac felső harmadában helyezkedik el.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «