Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Árverésre bocsátottak egy 1955-ös gázturbinás Chryslert

0

Az 1950-es években mindenképpen felül akarták múlni a kor sugárhajtású repülőit az autógyártók, és ekkoriban az olasz Giovanni Savonuzzi tollából megszületett a Gilda Streamline X.

Chrysler Gilda Streamline X.

Az egyedi, gázturbinás koncepció autót először az 1955-ös Turin Auto Show keretein belül mutatták be, majd a Henry Ford múzeumban eltöltött évek után nemrégiben teljes felújításban részesült, és pár nappal ezelőtt, január 16-án, árverésre bocsátották a különleges szerkezetet a Scottsdaleben megrendezett eseményen.

Chrysler Gilda Streamline X.
A teljes mértékben elegánsan kivitelezett autón a négyzet alakú csőből készült alváz, a különálló alumínium utastér padlózat, és az ez alá szerelt ”panelalváz” valószínűleg mind a jobb légáramlást próbálták az autó alatt biztosítani. Maga a belső elég spártai a műszerek tömkelegével a műszerfalon, vagy a két, egymáshoz közel lévő ülésekkel.

Chrysler Gilda Streamline X.
Eredetileg nem az azóta elhíresült gázturbinás hajtóművel szerelték fel, hanem egy négyhengeres Chrsyler motorral. Azonban a jelenlegi tulajdonos egy kompakt, 70 lóerős, egyfokozatú AiResearch turbinával dobta fel a kocsit, így több, mint 60 évvel ezelőtt egy autóipari álom valóra válhatott.

Chrysler Gilda Streamline X.
A jelenlegi tulajdonos elmondása szerint a modellezést számítógépen végezték, illetve a szélcsatornás tesztek megmutatták, hogy a gázturbina 257 km/h maximális sebességig tudja elröpíteni a Gildát. Még mindig az eredeti CEAT diagonál abroncsok vannak rajta, és a kornak megfelelő fékkel ás felfüggesztés alkatrészekkel szerelték fel.
A január 14 és 22 között megrendezett arizonai eseményen végleg eldől a Gilda sorsa.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «