Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Az Airbus új drónautó hibridje repülni is tud

0

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ha dugóba kerülünk az autónk egész egyszerűen csak függőleges irányban felemelkedik, és elrepít minket a célállomásig.

Airbus Pop-up drónautó

Az Airbus és az Italdesign csapatának köszönhetően ez már nem is annyira a képzelet szüleménye. A találó nevű ’Pop up’ rendszer Genfben mutatkozott be, lényege, hogy az utasfülke mind szárazon, mind levegőben képes közlekedni köszönhetően a két különböző és önálló elektromos meghajtású modulnak. Amikor a jármű a túlzsúfolt forgalomban találja magát, a kapszula lecsatlakozik a földi modulról, a nyolcrotoros multikopter pedig a levegőbe emeli az utast.

Airbus Pop-up drónautó

A Pop up egy kétszemélyes szárazföldi jármű rugalmasságát kombinálja a függőleges le- és felszállás (Vertical Take-Off and Landing) sebességével és szabadságával. Ennek köszönhetően a sofőrnek nem kell a különböző üzemmódok között kapcsolgatva aggódnia, vajon eljut-e időben A-ból B-be.

Airbus Pop-up drónautó

Az Airbus és az Italdesign az urbanizáció jegyében álmodta meg a járművet, ami elősegítené a nagyvárosokban és azok közti hatékony közlekedést, és megoldást kíván nyújtani a megavárosokban hatalmas méreteket öltő forgalom csökkentésére is.

Airbus Pop-up drónautó

A drónautó hibridhez egy felhasználóbarát app is tartozik, amivel az utasok előre lefoglalhatják a járművet. A rendszer a forgalmi torlódásokat, költséget és a ”telekocsi” keresletet is mérlegeli, és automatikusan a legjobb útvonal opciót ajánlja fel, legyen az földön és/vagy levegőben. Amint az utasok a célállomásra értek, a kapszula a töltőállomásra tér vissza, ahol a következő utasokra várakozik.

Airbus Pop-up drónautó

Mathias Thomsen az Airbus képviseletében elárulta, hogy a Pop.up koncepció nagymértékben növelni tudná az életminőségünket, hiszen megoldást jelentene a nehézkes közlekedésre, ami a nagyvárosokat már szerte a világon érinti. Az Italdesignra kivételes járműtervei miatt esett a cég választása.

airbus’ new drone-car hybrid takes to the sky when stuck in traffic from designboom on Vimeo.

Jorg Astalosh, az Italdesign ügyvezetője úgy véli, hogy a megavárosok problémájára a hagyományos értelemben vett autó nem tud megoldást nyújtani. Figyelembe kell venni a fenntarthatóságot, az intelligens infrastruktúrát, a várostervezést, társadalmi aspektusokat stb. A páros reméli, hogy a multimodális vízió a megavárosok közlekedésében a jövőben valamikor majd meg fog jelenni.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «