Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Az ajvár a szingli férfi konyhájának jolly jokere

0

Séfünk Kurunczi József grillvilágbajnok vezeti ezúttal is a MiFérfiak kezét a rost fölött. Mesterünk segítségével ezen a hétvégén mediterrán ízekkel színesíthetjük a grilles repertoárunkat.

A Vajdaságból származom, ezért meglehetősen jól ismerem a balkáni konyhát. Ami hasonlít a mediterránhoz – a sok közös alapanyag miatt -, de el is tér attól. Az ajvár az egyik jellegzetesség a balkán konyhában.
Nem is kell hozzá más, csak sült paprika, kék padlizsán, napraforgó olaj és tengeri só. De a paprika és a padlizsán grillen vagy parázson sül, és az arányoktól függően nyeri el különleges ízét. Nálunk otthon ezt eszik az emberek reggelire, egy pirítóssal, vagy sok friss, grillezett zöldséggel és húsokkal. Én is szívesen ajánlom a grillezés szerelmeseinek, mert rendkívül sokrétűen felhasználható.

Különböző ízesítésű ajvárok

A múlt héten ismerkedtem meg azokkal a macedón fiatalemberekkel, akik vállalkozást építettek az ajvárra. A fiúk, akik szinglik, kevés szabadidővel és ritkásan feltöltött hűtőszekrénnyel rendelkeznek. Elhatározták, hogy összegyűjtik azokat a recepteket, ahogyan ismerőseik körében készítik az ajvárt, és a másik két balkán jellegzetességet, a ljutenicát és a padlizsánkrémet. Házi körülmények között megkezdték a gyártását, és piacra dobták, mint a Mama tradicionális, kézműves termékeit. Érdekességként minden üveg címkéjén név szerint szerepel, hogy melyik Mamának a receptje szerint készült az ajvár.
Többféle ajvárt kóstoltam náluk, édeset, enyhén csípőset és csípőset – ez utóbbit én nagyon csípősnek találtam. Annyira megtetszettek ezek az ajvárok a Sonkás tulajdonosának, Gódor Andrásnak is, hogy vállalkozott hazai forgalmazására a Fény utcai piacon lévő üzletében. Az ő saját gyártású grillkolbászaihoz remekül illenek ezek a mártások, mert kész szószként csak a pillanatok alatt elkészült kolbászok mellé kell adni, és máris kész a szingli férfi remek vacsorája.
Én most ezekkel készítettem el, hogy bemutassam, de az ajvárt otthon a reggeli tojásrántottához is adják, vagy rizottóba keverik, akár főtt tésztával együtt tálalják. Ha a magányos férfi hedonista vacsorára készül, kolbászokkal, szalámikkal, sonkákkal és sajtokkal, akkor erről a tálról sem hiányozhat az ajvár.

Grillkolbász házi ajvárral

Grillkolbász házi ajvárral

Kipróbáltam különféle ízesítésű kolbászokkal: a pármai sonkással (amelyik parmezánt is tartalmaz), a zsályással és a magyarossal is. Ezekhez főként az édes (tehát nem erős) illik jól, de a francia gyarmatok ízvilágát idéző merques-hez, amelynek ízében a menta, az oregánó, a chili is érződik, talán még jobb a csípős.
A balkánon van egy igen komoly mondás, ha egy szingli férfi olyan pazar vacsorával kápráztatja el vendégeit, amelyen ajvár is van a tálon. Ilyenkor azt kérdezik tőle a barátai: Szakács járt nálad?!
Ezt az elismerést én is mindig megkapom, ha grillezek a barátaimnak.

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «