Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Az energiatároló szélerőmű

0

A Floridai központú Keuka Energy megépítette az USA első úszó platformú magán szélerőmű farmját, ami arra is képes, hogy folyékony levegő formájában energiát raktározzon el. Az 1:100 méretarányú 125 KW teljesítményű prototípus építése októberben vette kezdetét, míg a teljes 25 MW-ra képes változat 2017 januárjára lesz kész.

 

Az új erőműben minden szélturbina 36 egyedi különálló lapátot kapott, amely így sokkal nagyobb területet fedd le és jelentősen hatékonyabb a hagyományos szélturbina lapát elrendezésnél. A lapátok egyébként újrahasznosított alumíniumból készültek és a cég állítása szerint az élettartamuk elérheti majd a 100 évet is. A turbulencia csökkentése érdekében pedig a félig nyitott központi kialakítás mellett döntöttek a mérnökök, így egy négyzetmérföldön több szélerőmű elhelyezésére van lehetőség, míg a költségeket az alacsony karbantartási igénnyel próbálták tovább csökkenteni.

Az energiatároló szélerőmű

A költségek alacsonyan tartása mellett a tengeri elhelyezés is növeli a befektetési költségek gyors megtérülését, hiszen a tengeren 2-5 %-kal nagyobb az átlagos szélsebesség, mint a szárazföldön. A szélerőmű park legnagyobb újdonsága azonban a folyékony levegős energiatároló rendszere. A turbinák mellett ugyanis helyet kap egy cseppfolyósító rendszer, ami -196 Celsius fokra hűti le a levegőt. Ilyen hőmérsékleten 700 liter levegőből 1 liternyi folyékony levegő lesz, a nagynyomású tartályban tárolt cseppfolyós levegőből pedig a turbina, vagy egy dugattyús motor segítségével bármikor ismét elektromos áram nyerhető, miközben a rendszer a hulladékhő hasznosítására is képes. A cég szerint így a szélerőművük lényegesen olcsóban tud előállítani egy KW energiát, mint egy hagyományos szélerőmű.

Az energiatároló szélerőmű

A Keuka Energy szerint mindez azt jelenti, hogy 30 év alatt az ő szélerőmű farmjuk egy hagyományos szélerőmű farmmal összevetve 25 %-al alacsonyabb költségek mellett üzemelhet. A cég ezt bizonyítandó jelenleg egy 210 hektáros kutatási és fejlesztési központ kialakításán dolgozik, mely 2018-ra készülhet el.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «