Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Az újraírható papír

0

A Természetvédelmi Világalap (WWF) számításai szerint évente mintegy 400 millió tonna papírt állítunk elő, és ez a szám egyre tovább növekszik, annak ellenére, hogy azt gondolhatnánk, hogy a technológia fejlődésével egyre kevesebb papírt használunk védve ezzel a környezetünket.

A Riversidei Kaliforniai Egyetem (UCR) új találmányának köszönhetően azonban lehetséges, hogy a papír hamarosan már csak a történelem része lesz, aminek eredményeképpen hatalmas erdőségek menekülhetnek majd meg. Az egyetem kutatóinak, vegyészeinek ugyanis sikerült létrehozniuk egy olyan „papírt”, ami újraírható, törölhető miközben nyomtatni is lehet rá.

Az új „papír” mintegy 20-szor írható újra, ami után el kell dobni, de ez így is hatalmas előrelépés, ha arra gondolunk, hogy a jelenlegi papírokra csak egyszer nyomtathatunk, ráadásul a rengeteg festékpatron is a kukában végzi előbb, vagy utóbb.

A titok a papír anyagában rejlik, a különleges pappírra pedig egy festéket tartalmazó sablon kerül, majd UV fénnyel világítják meg így kifehéredik a fedetlen rész. Az írás eltüntetésére pedig egyszerűen 115 Celsius fokra hevítik azt és a papír ismét üres lesz.
„A papír számára nem jelent gondot a 115 Celsius fokra váló hevítés, mert a közönséges lézer nyomtatókban 200 Celsius fokon érik el azt, hogy a festékszemcsék kapcsolódjanak a papír felületével” – nyilatkozta Yadong Yin az UCR kémia professzora. „Az újraírható papír nem igénnyel másfajta tintát, ez pedig gazdasági és környezetvédelmi szempontból is előnyös. Ennek köszönhetően pedig az újraírható papír igazi alternatívát jelent a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjait figyelembe véve.”
újra írható papírAz UCR újraírható papírja egy üveg/műanyag filmréteg, amely mindenféle külső körülmény között napokig, legalábbis több mint 3 napig képes megtartani a felületére felhordott információt. Ez Yin professzor szerint több mint elég például egy újság esetében, a termékük további előnye még az alacsony előállítási költség, a kis energia befektetés és az alacsony környezeti terhelés.
Persze vannak még hiányosságok, ezért az egyetemen jelenleg azon dolgoznak, hogy hogyan is lehetne növelni az újraírható ciklusok számát, a céljuk a 100 ciklus elérése, valamint azt az időszakot is szeretnék növelni, amíg a szöveg látható marad a különleges „papír” felületén. Az egyik lehetőség a nanorészecskék alkalmazása lehet, továbbá a színes nyomtatás lehetőségét is szeretnék megteremteni.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «