Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Barlangmúzeum

0

A három évig tartó munkálatokat követően a pekingi Open Architecture végre befejezte az új művészeti múzeumát, amelyet homokdűnékbe épített. Az UCCA Dune Art Museumot szinte teljesen homok fedi, a belső tere pedig barlangszerű termekből áll.

UCCA Dune Art Múzeum

A múzeum a Pekingtől keletre fekvő Qinhuangdóban található, és tökéletesen beleillik a vidék egyenetlenségébe. Egy olyan komplex betonhéjból áll, amit a helyiek, köztük sok volt hajómunkás épített. Az Open Architecutre szándékosan hagyta meg az épület szokatlan textúráját a belső falakon, hiszen ez mutatja meg leginkább, hogy az egész kézzel készült.

UCCA Dune Art Múzeum
A látogatók egy hosszú folyosón és kupolás recepción keresztül érik el a 930 négyzetméteres múzeumot és a benne található tíz barlangszerű galériát. Az építészeti cég fénycsatornákat és hatalmas üvegfelületeket helyezett el a falakon, így rengeteg természetes fény árad be a múzeumba egész évben, ami gyönyörűen megvilágítja az alkotásokat. A kilátóplatformra csigalépcső vezet, valamint egy kávézó és olvasóterem is a vendégek rendelkezésére áll.

UCCA Dune Art Múzeum
A pontos számokat nem hozták nyilvánosságra, de az Open Architecture elmondása szerint a múzeum viszonylag kevés energiát igényel ahhoz, hogy kellemes hőmérsékletet tudjanak bent tartani, ami az épületet borító homok hőszigetelő képességének köszönhető. Ezenkívül egy földkollektoros hőszivattyús rendszert építettek be, amit légkondicionáló helyett használnak. Az építkezés során néhány dűnét le kellett rombolniuk, majd újraépíteniük az épület tetején, azonban a múzeum mellett álló dűnéket érintetlenül hagyták.

UCCA Dune Art Múzeum

„A múzeum azért egy dűne alatt jött létre, mert az építészek mély tiszteletet éreznek a természet iránt, és meg akarják védeni a sérülékeny dűne-ökoszisztémát, amit sok-sok ezer év alatt hoztak létre a különféle természeti erők. A múzeumnak köszönhetően a szomszédos dűnék biztonságban vannak, nem fogják őket lerombolni, hogy az óceánra néző luxusházakat építsenek a helyükön. Sok dűnével ez történt a környéken.” – nyilatkozta az Open Architecture.

UCCA Dune Art Múzeum
Bár a múzeum elkészült, az Open Architecture szeretne egy galériát is nyitni a közelben Sea Art Museum néven. Ahogy kitalálhattuk, ez a víz alatt fog helyet kapni. Apálykor a látogatók egy mólón sétálhatnak át egyik épületből a másikba.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «