fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Bemutatták a legújabb Gripeneket

0

A Saab nemrégiben mutatta be a legújabb generációs Gripen vadászgépet. Az új, legmodernebb elektronikával felszerelt, egyszemélyes Gripen E még több fegyver szállítására alkalmas és hatósugara is nagyobb.

A Gripenek első gépei még 1997-ben álltak szolgálatba. Azóta sok idő telt el és a gépek is sokat fejlődtek – az alapvető forma azonban maradt most is a régi. Az új vadászrepülőt úgy tervezték, hogy fenntartási költségei alacsonyak, élettartama azonban jó magas legyen (50 éves szolgálati idővel lehet számolni).

Saab Gripen E

A 15.2 méter hosszú gép nem mondható túl nagynak, viszont akár 16.500 kilót is fel tud emelni, így gyakorlatilag bármilyen fegyvert képes elszállítani. A Gripen E 16.000 méteres magasságig tud emelkedni és 2.450 km/h-val süvíteni.

 

A rendkívül érzékeny szenzorrendszerrel felszerelt vadászgép technológiájának hála a pilóta minden szükséges információ birtokába juthat. Legyen szó közeledő rakétáról vagy épp ellenséges radarokról.

Saab Gripen E

Érdekesség, hogy Magyarország mellett Svédország, Dél-Afrika, Thaiföld és Csehország légiereje támaszkodik már régebb óta a Gripenekre.

Újabb kérőként jelentkezett Brazília is, ahová (Svédország mellett) 2019-ben el is kezdik leszállítani az új Gripen E-t.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «