fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Besiktas halpiac , Isztambul: Friss és finom!

0

Isztambul a meglepetések városa. Váratlan a felhőkarcolók mögött megbúvó sikátorok látványa, a szűnni nem akaró szín- és illatorgia. Az európai szemnek pedig különösen izgalmas a múlt és a jelen, kelet és nyugat értékeinek egymásmellettisége.

Múlt és jelen kettősége jellemzi a piacot

Múlt és jelen kettősége jellemzi a piacot

Pontosan ez a kettősség jellemzi Törökország legismertebb építészirodája, a Global Architectural Development (GAD) egyik legújabb munkáját, melynek során a sűrűn lakott Besiktas negyed patinás halpiacát tervezték újra.

Távolabbról is "zarándokolnak" ide vásárlók

Távolabbról is “zarándokolnak” ide vásárlók

Az eklektikus, folyton nyüzsgő környék ma is kisvárosi atmoszférával csábít, s a híres piacra még távolabbi kerületekből is „elzarándokolnak” a vásárlók. A háromszög alakú aprócska téren felépült nyitott csarnok egyetlen könnyed ívvel felrajzolt, mégis méretes nyersbeton struktúra, amely egyszerû szépségével, finom vonalával remekül illeszkedik az ódon utcaképbe.

A tér felszínének kiemelése volt a fő építészeti feladat

A tér felszínének kiemelése volt a fő építészeti feladat

A helyszín és a projekt lehetséges szimbolikus karakterét a tér felszínének kiemelése, “felfújása” adta meg. Annak érdekében hogy nyilvános, befogadó megjelenést kölcsönözzenek a létesítménynek, a “felfújt” felületet peremei mentén felsliccelték. Ez a technika olyan üregszerű formát hozott létre, ami lehetővé teszi a programok és közlekedési irányok könnyű keveredését és áramlását. A betonhéj szerkezete szükségtelenné teszi a belső alátámasztást, így a tradicionális vörös kábelen függő csupasz villanykörtékkel megvilágított puritán térben semmi sem vonja el a figyelmet a friss vacsorának való halak és tengeri herkentyűk látványáról.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «