fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Chilivel ég zsír

0

Egy érdekes új elhízás elleni gyógyszer izgalmas eredményeket produkált az egérkísérletek korai fázisában. A gyógyszer ugyanazon a vegyületen alapul, amely a chili paprika jellegzetes égető ízét adja.

Chilivel ég zsír

A University of Wyoming School of Pharmacy csapatának új kísérlete azt találta, hogy a kapszaicin, a kémiai vegyület, ami a chili paprika égető ízét adja, képes aktiválni bizonyos energia-égető receptorokat a zsírsejtekben. A TRPV1 receptorok, melyek a zsírsejtekben találhatók meg nagy számban képesek azokat a zsírsejteket az energia tárolása helyett annak felhasználására ösztönözni.
A kapszaicin koncentrálása és beadása nem volt kifejezetten megvalósítható vagy praktikus az elhízás elleni kezelés folyamán. Ezért a kutatók módosították a vegyületet, és létrehozták a Metabocin nevű gyógyszert. Ez az új gyógyszer lehetővé teszi a kapszaicin lassabb, biztosabb felszívódását a szervezetbe, ezzel növelve a vegyület biológiai hozzáférhetőségét és csökkentve a nemkívánatos mellékhatásokat vagy toxicitást.

Chilivel ég zsír
Az állatokon végrehajtott tesztek azt mutatták, hogy a gyógyszer hatékonyan képes támogatni a fogyást, növelni az inzulin érzékenységet, és aktiválni a barna zsírszövetek hőtermelését. A legújabb kutatások azt vizsgálták, hogy biztonságos-e a gyógyszer hosszú távú használata. Nyolchónapnyi folyamatos kezelés után az egerek semmilyen kedvezőtlen biztonsági problémákat sem mutattak és továbbra is csökkent a súlyuk.
„Biztonságosnak bizonyult, és az egerek jól viselték” – mondja Baskaran Thyagarajan, a projekt vezető kutatója. „A Metabocin lehetséges elhízás elleni kezelésként ígéretesnek bizonyult mint egy átfogó stratégia része, hogy segítsünk az elhízással küzdő emberek számára.”
Mielőtt azonban elrohannál egy üveg chili szószért, Thyagarajan figyelmeztet, hogy klinikailag is jelentős hatást nem lehet elérni szimplán csípős ételek fogyasztásával.

Chilivel ég zsír
„A chili evésnek lehetnek jótékony hatásai, de pusztán a chili paprikából nem lehet hozzájutni a megfelelő mennyiségű kapszaicinhez” – magyarázza Thyagarajan. „Ez azért van, mert a különböző chili paprikák eltérő mennyiségben tartalmazzák a kapszaicint.”
A kutatás további fázisaiban a gyógyszer biztonságosságát és hatékonyságát vizsgálják majd embereken. A csapat jelenleg igyekszik előteremteni a klinikai vizsgálatok elindításához szükséges pénzeszközöket, és új kapszaicin kezeléseket is fejleszt a célzott elhízás-terápiákhoz. Az egyik projekt egy injektálható kapsziaicin készítményen dolgozik, amelyet kifejezetten egy specifikus területen lehet majd használni az elhízás csökkentésére.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «