fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

DARPA VTOL-X Plane – a helyből felszállás művészete

0

Lehet, hogy úgy néz ki a ventilátor szerű szárnyaival, mintha visszafelé repülne, de a DARPA VTOL-X Plane mégis nagyon ügyesen mozog a levegőben.

A helyből való fel- és leszállás képessége régi vágya a repülőgép tervezőknek és bár néhány repülőgép típus rendelkezik ilyen tulajdonsággal, gondoljunk csak az angolok büszkeségére, a Harrier vadászrepülőgépre, a VTOL (Vertical Take-off and Landing – helyből való fel és leszállás) képessége azonban valahogy mégsem terjedt el széles körben a repülőgép iparban.

Harrier

Harrier vadászgép

Az Aurora Flight Sciences reményei szerint azonban ez hamarosan megváltozik, hiszen a miniatürizált kísérleti repülőgépük, a DARPA VTOL-X Plane már túl van néhány nagyon sikeres teszten, amit az elmúlt hónapokban egy titkos amerikai katonai támaszponton, az amerikai hadsereg megfigyelőinek a jelenlétében hajtottak végre.

DARPA VTOL-X Plane

A LightningStrike névre keresztelt távirányítású repülőgép a szárnyait használja a függőleges fel- és leszállás végrehajtása. A szénszálból, a 3D nyomtatási technológia felhasználásával épült 147 kilogrammos kísérleti gépet hamarosan egy teljes méretű változat követheti.

DARPA VTOL-X Plane

A hibrid-elektromos meghajtással rendelkező gép pedig a számítások szerint elérheti majd a 555-740 km/órás sebességet is, miközben a lebegési hatásfoka a jelenlegi 60 százalék helyett 75 százalékos, míg a felhajtóerő/légellenállás aránya 5-6 helyett 10-es lesz.

DARPA VTOL-X Plane

A VTOL technológiájának köszönhetően a LightningStrike teherszállító képessége is páratlan, hiszen a 4500-5400 kilogramm körüli gép saját tömegének 40 százalékát lesz képes a számítások szerint a levegőbe emelni.

„A megosztott, elektromos meghajtó rendszerünk új fejezetet nyit a repülési rendszerek területén” – nyilatkozta Tom Clancy az Aurora technológiai vezetője. „Ez még csak az első repülés volt, de megerősítette az irányítással és az aerodinamikai kialakítással kapcsolatos előrejelzéseket.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «