Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Digital Grotesque II’ – 3D nyomtatással készült grotta

0

1,35 milliárd apró részből álló díszes kis barlangot készített két építész, Michael Hansmeyer és Benjamin Dillenburger. Az aprólékosan megmunkált művészi alkotást 7 tonna homokkőből faragta ki egy 3D nyomtató.

3D nyomtatással készült grotta

A rengeteg különböző és változatos geometriai forma egy izgalmas összképet alkot. Az alkotópárost a Pompidou Központ bízta meg a projekt megvalósításával, melyet a 2017-es ‘Imprimer Le Monde/Printing The World’ című kiállítás megnyitóján mutattak be.

3D nyomtatással készült grotta

A ‘Digital Grotesque II’ kifaragását összetett algoritmusok segítségével végezték el. Ezáltal gyakorlatilag egy rendkívül modern technológiával képesek voltak megalkotni egy hagyományos kőmegmunkálási folyamatot.

3D nyomtatással készült grotta
Az előkészületi folyamat során először pontosan megtervezték az apró alakzatok és részek formáját illetve dőlésszögét. Ezután egy felosztási algoritmus segítségével az egész szobrot kis egységekre darabolták. Ez tette lehetővé, hogy a 3D nyomtató el tudja készíteni a végeredményt.

A szobor szerkezete szivacsos, sok apró luk található benne és több réteg alkotja. A 3,5 méter magas grottát több ezer négyzetméternyi felület alkotja, a végeredmény pedig magáért beszél.

Digital Grotesque II – Grotto Fragments from Digital Grotesque on Vimeo.

Az építészpáros célja az volt, hogy kipróbáljanak 21. századi technológia segítségével megalkotni egy ilyen komplex szobrot. A számítógépeket nem vezérlőrendszerként fogták fel, hanem egyfajta alkotóeszközként használták, mely segít a tökéletes végeredmény elkészítésében. Nagy segítségükre szolgált a 3D tervezés során, hogy a számítógép algoritmusai alapján előre láthatták az esetleges hibákat vagy gyenge pontokat, amiket így könnyen módosítani tudtak a szobor effektív megalkotása előtt.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «