Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Dimaond Trophy Namíbia – ötcsillagos kalandtúra

0

Immár ötödik alkalommal november végén került megrendezésre a DTN nevű autós kalandtúra Namíbiában, amely az idei évben új tájakon haladt keresztül.

Namíbia

Namíbia

Ebben az évben a kalandtúrán résztvevők huszonegyen voltak, összesen 5 autóval. A teljes táv 3750 km volt, amit 14 nap alatt kellett levezetniük a kalandoroknak.
Namíbia tízszer akkora, mint Magyarország és kétmillió ember lakja, nagyon erős a németországi behatás. Hosszú éveken keresztül a német birodalom „legfényesebb ékköve” volt, ami nem csak a namíbiai gyémánt bányászatra, hanem természeti kincseire egyaránt értendő volt.

Diamond Tropy Namíbia

A német jelenlét annyira erős, hogy többször láttunk feketéket, akik öltönyben jártak és németül beszéltek. Több generáció óta itt élő családok több száz hektáros luxus vadász „rencseket” irányítanak, a legmagasabb szolgáltatási szinten. Több Búr család is osztozik a szállodák üzemeltetésében.

Diamond Tropy Namíbia

Luxus lodge

Namíbia közbiztonsága kivalló. Sok versenyzőtársunk pusztán kalandvágyból jelentkezett az útra és meglepően látta, hogy egy európai szintű országban van, ahol ugyanúgy az Interspárba járhat vásárolni, mint otthon, annyi különbséggel, hogy lehet, hogy itt még nagyobb a választék.

Az idei évben a versenyzők különös kéréssel fordultak a szervezőkhöz. Azt kérték, hogy a korábbi évektől eltérően az idei évben ne az autók tetején legyen a szállásuk, hanem öt csillagos „lodzsokban”. A szervezők könnyen tudták teljesíteni a kérésüket ugyanis Namíbiában nagyon gyorsan lehet ilyen színvonalú helyeket találni. Így az idei év egy ötcsillagos kalandtúra lett.

Az útvonal a fővárosból, Windhoekből indult és a közép, és délnyugat namíbiai területeket mutatta meg a versenyzőinek.
Utunk során keresztülhaladtunk a homok és kősivatagon, felfedeztük a Fish River Canyont, ami a Grand Canyon utáni második legnagyobb ilyen jellegű Ökológiai képződmény.

Diamond Tropy Namíbia

Fish River kanyon

Megismerkedtünk a második világháború előtti gyémánt bányászok életével, és megnéztük Kolmanskop-ot, a magára hagyott gyémánt bányászvárost, amit már birtokba vett a homok és szellemvárosként őrizték meg az utókornak.

Diamond Tropy Namíbia

Az egykori gyémánt város épületeit meghagyták, ma már csak mementó az utókornak

A város tökéletesen bemutatja az 1950-es évek német munkásosztályának, és az akkori elitnek a mindennapi életét a sivatag közepén.
Az óceánpartot elérve, hajóra szálltunk és találkozhattunk az Atlanti-óceán hideg vízi élővilágával és megtapasztalhattuk az itt jellemző kettősséget, amit európai fejjel szinte érthetetlenül figyeltünk.

Diamond Tropy Namíbia

IMG_3402A több mint harminc fokos középhőmérséklethez egy alig 15 fokos tengervíz párosul. A déli sark felől érkező tengeri áramlatok nem engedik a víz hőfokát 15-18 fok fölé melegedni a legnagyobb kánikulában sem, emiatt hideg vízi álatok élnek a partok közelében, fókák, pingvinek és bálnák.
A DTN kalandtúra Molnár Erik tiszteletbeli konzul hozta létre és Namíbiában nagy népszerűségnek örvend. Több versenyt is “élőben” közvetített Namíbia legnagyobb napilapja a New Era és emiatt sokat követték a napi eseményeket. A verseny történelme során több iskolát, árvaházat felkeresett.
Magyar honfitársaink felajánlásának köszönhetően rengeteg játékot, ajándékot, iskolaszert adományoztunk az iskoláknak, sőt több gyermek tanulmányait is kifizettük. Molnár Erik konzul úr valóban sokat tesz és tett a Namíbiai gyerekek megsegítéséért. A magyar versenyzőtársainkra is büszkék vagyunk, többször előfordult, hogy a verseny győztesei a kalandos megmérettetés fődíját, az egykarátos gyémántot volt felajánlották az afrikai gyerekek megsegítésére és a meglátogatott iskolák egyikéhez került, hogy jobbá és szebbé tegye mindennapjaikat.

Diamond Tropy Namíbia

Namíbia az utolsó verseny óta, ami 2012-ben volt rengeteget fejlődött. Fejlődött az úthálózat, az infrastruktúra, és sikerült fejleszteniük a közoktatást is. Az építő ipar a nemzeti össztermelés harmadik helyén áll. Bányászatuk, halászatuk egyedülálló, ami vonzza a külföldi befektetőket. Korábbi utunk óta jelentősen csökkentették a szegénységben élő emberek számát, fejlődésük példaértékű.

Diamond Tropy Namíbia

Az Etosha park bejárata

A verseny útvonala az Etosha nemzeti parkot is érintette, ami egy 23.000 négyzetkilométeres érintetlen terület, az afrikai kontinens legnagyobb összefüggő vadasparkja. A terület körbe van kerítve és területén három szintén bekerített kemping található. A területen tartózkodóknak este hat óráig be kell érkezniük a kempingek területére, ahol becsukják a kapukat éjszakára.

A nemzeti parkban a látogatók szigorú szabályok mellett saját járműveikkel a kijelölt utakon haladva tekinthetik meg a vadállatokat természetes élővilágukban és készíthetik el saját természetfilmjeiket, olyat, mint amilyet korábban csak a National Geograpic-on láttak. Szabadon láthattunk oroszlánt, elefántot, oryxot és valamennyi szinte csak könyvekből vagy állatkertekből ismert vadállatot is.

Diamond Tropy Namíbia, Windhoek

Namíbia fővárosa: Windhoek

A fővárosban még marad egy napunk, hogy leadjuk az autóinkat és körbenézzünk a városban. Sokan ígéretet tettek versenyzőtársaink közül, hogy még visszatérnek, mert még nem láttak eleget. Mindenki nagyon elégedett volt és hihetetlenkedve meséltek az eléjük tárt csodaországról.
Reméljük, hogy rövid úti riportunk kedvet csinált ahhoz, hogy ellátogassatok weboldalunkra a www.diamondtrophynamibia.hu -ra és még több információt megtudhattok a jövő évi versenyünkről.

Szöveg, kép: Kovács Miklós

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «