A Ducati 2020-ra elülső és hátsó radarral látja el a motorokat

0

Egyre több biztonsági és vezetői asszisztensi technológia költözik az autókból a motorokba, ugyanis a Ducati bejelentette, hogy 2020-ra elülső és hátsó radarral felszerelt motort fog bemutatni „Safety Rad Map 2025” stratégiája részeként.


A hátsó radar lehetővé teszi a vakfolt figyelmeztetéseket, úgy, hogy vizuálisan jelzi, ha valami hátulról közeledik a jármű felé, akár jobb, akár bal oldalon, ugyanúgy, ahogy jelenleg sok autóban a visszapillantótükrön látszódik. Az elülsőt ezzel párhuzamosan az adaptív sebességtartó rendszer fogja használni, hogy folyamatosan figyelje az előtte haladó jármű sebességét, és a biztonságos távolság fenntartása érdekében változtatja a sebességet.
Szerencsére nem említenek semmilyen vészfékező rendszert. Az autókban ez hatékonyan segít a megelőzésben, de a motornál az a veszély fenyeget, hogy a hirtelen fékezéstől fejre áll a motoros, vagy megakadályozhatja, hogy a könnyű manőverezhetőségnek köszönhetően teljesen elkerüljék a balesetet. Ugyanakkor lesz beépítve valamiféle ütközésjelző rendszer, amely figyelmezteti a figyelmetlen motorost.
A lépés része a Ducati többfázisú biztonsági kezdeményezésének, amelynek része a kanyarodási ABS minden motorjukhoz, továbbá együtt dolgoznak a Dainese-szel, hogy olyan kabátba épített légzsákrendszert gyártsanak, amelyek kölcsönhatásba lép a motorral, és így az ütközés érzékelésénél még azelőtt felfújódik, hogy a motoros földet érne.
Sok tekintetben ez egy nagyon pozitív hír; a vakfolt-jelzés és az adaptív rendszer sokat javíthatnak a közlekedés biztonságán, ugyanakkor biztosan jelentősen emelni fogják a motorok árát, mivel a radarok nem olcsók. Emellett tovább bonyolítják az elektronikai amúgy is elég komplex motorokat, amelyeket nehéz otthon megjavítani.
Az idők egyértelműen változnak, és érdekes lesz látni, miként fognak ezek az extrák passzolni a motorozás élményébe.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «