Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Egyszer volt egy kemence…

0

A Kemencebarátok idén június 21-én Dinnyésen, a hagyományőrző központban tartották országos találkozójukat. A kemencebarátok olyan közösség, amelynek tagjai a kemenceépítés hagyományát és a kemencében készíthető ételek népszerűsítését tűzte ki célul. Ezzel együtt szeretnék felhívni a figyelmet a kiváló magyar alapanyagok, lehetőség szerint helyi, régióra jellemző, illetve saját kezűleg termelt hozzávalók használatára.

A Kemencebarátok egy amatőr szakácsokból álló közösség, akik az interneten tartják egymással a kapcsolatot (kemencebence.hu). Elsősorban szakmai kérdésekben cserélnek véleményt, de barátságok is szövődnek, ennek egyik bizonyítéka az a kerti kemence, amit önkéntes munkával – az ország 20 településéről és országhatáron túlról érkezett kemencebarátok építettek a Dinnyési Hagyományőrző Központ udvarán, amelyhez azóta fedés is épült, a Dinnyési Baráti Kör segítségével. Az országos találkozó helyszíne ezért volt most Dinnyés (Gárdony város városrésze), hogy felavathassák az új kerti kemence fedését is.
A Kemencebarátok Országos Találkozójának keretein belül tartott szakmai napon ételkóstolót is tartottak, hogy a jelenlévőkkel megismertessék a szabadtűzi ételeket, és ezzel együtt bemutassák a kemencések tevékenységét is. Háromszáz kemencebarát készítette az ételt aznap szabadtűzön és kemencében a templomkert udvarán, amelyhez az Agárdi Pálinkafőzde finomságait, illetve a szintén helyi, az agárdi Csóbor Borászat aranyérmes borait kínálták.
Kemencében sült krumpli
A kóstolandó, a kemencében, illetve szabadtűzön készült ételek között volt például mátrai borzas pecsenye, tüskevári birkatokány, kukó leves, sokác köcsögös bab, kakaspörkölt túrós csuszával, szürkemarha pörkölt, slambuc, vasi dödölle hagymával, tejföllel. A felvidéki kemencések sztrapacskát, knédlis tarját készítettek savanyúkáposzta-ágyon, a hajdúságból érkezők hajdúsági töltött káposztát főztek. Volt sárréti betyáros étel, nógrádi palócleves, akasztói halászlé is. A kenyerek, perecek, pogácsák szintén helyben készültek, a kerti kemencékben.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «