Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Eladó egy ritka sirályszárnyas Toyota diszkont áron

0

Egzotikus Toyota kupé jelent meg egy brit aukciós ház katalógusában. A Sera nem csillagászati árával, hanem egyedi megjelenésével és adottságaival hívja fel magára a figyelmet.

Toyota Sera

Amikor a Toyota 1998-ban bemutatta az AXV-II prototípust, senki nem gondolta volna, hogy a Yaris elődjének, a Starletnek a bombabiztos mechanikáját szupersportautókat idéző felépítménnyel kombináló tanulmányából lesz valami. Pedig lett: az alig két év múlva piacra dobott Toyota Sera gyakorlatilag változtatások nélkül valósította meg a márka valaha volt legmerészebb elképzelését.

Toyota Sera
A Sera ugyanis előre és felfelé nyíló sirályszárnyas ajtókat kapott. Ezek a tetőlemez közepéig nyíltak, nagyban megkönnyítve a be- és kiszállást az egyébként meglepően kompakt (mindössze 386 centiméter hosszú) autóba, és mivel az övvonaltól felfelé teljes felületüket üveg borította, a Sera minden idők talán legvilágosabb belterű kupéja volt – ennek hátulütője, az irgalmatlan melegedési hajlam ellen kézzel felszerelhető árnyékolókat és alapkivitelű klímaberendezést kapott az autó.

Toyota Sera
A Toyota MR2 sportkupé házon belüli konkurensének szánt Serát a maga korában modernnek számító, de erő helyett takarékosságra hangolt, másfél literes motor – a Toyota első négyszelepes motorcsaládjának legnagyobb tagja – hajtotta, ennek teljesítményét a különleges modell tiszteletére 110 lóerőre emelték.

 

A japán tuningmesterek persze gyorsan rájöttek, hogy a blokkal csereszabatos a Starlet GT 135 lóerős turbómotorja, amit aztán akár 200 lóerőre is felhízlalhattak – a Coys aukciós ház azonban tudomásunk szerint szériamotorral bocsátja árverésre a ritka, mindössze 15 ezer példányban gyártott, hivatalosan soha nem exportált modell most felbukkant példányát.

Toyota Sera
Az autóhoz annak idején olyan elképesztő extrákat kínált a gyár, mint a fedélzeti faxkészülék, az ajtókra erősíthető, azokkal együtt felnyíló síléctartó, a motoros mozgatású hangszórókkal szerelt surround audiorendszer vagy a légillatosító berendezés. Minden egzotikuma ellenére a Toyota Sera nem különlegesen drága kincs. A Coys várakozásai szerint 2000-4000 angol fontért (750 ezer–1,5 millió forint) találhat gazdára az általuk fellelt példány – ez igazán nem nagy ár a japán autóépítészet egyik elfeledett gyöngyszeméért.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «