Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Elektromos autópálya Svédországban

0

A svédországi elektromos sínekkel felszerelt autópálya valószínűleg sokakat emlékeztet gyerekkorunk autós játékaira, ahol az útba beépített sínekből vették fel az áramot a versenyautók. A Svéd Közlekedési Hatóság most egy 2 km hosszú autópálya szakaszt nyitott meg, ahol ugyanilyen elven vehetik fel a működésükhöz szükséges áramot az elektromos autók.

Elektromos autópálya

Az eRoadArlanda névre keresztelt projekt lényege, hogy a beépített elektromos sínekkel felszerelt autópályáról a járművek áramszedők segítségével vehetik fel a meghajtásukhoz szükséges elektromos áramot. Az eRoadArlanda esetében nincs szükség hatalmas kapacitású akkumulátorokra az elektromos autókban, hiszen az áramszedőkkel veszik fel az energiát az útból.

Elektromos autópálya
Az autók alvázán van elhelyezve egy kis kar, mely érintkezik a sínnel. Ennek a kis karnak a segítségével jut áramhoz az autó. Az elektromos áram bevezetése az utakba elsőre egy ijesztő ötletnek tűnhet, de a technológia úgy lett kifejlesztve, hogy nem képest kárt okozni az úton tartózkodó, vagy azon áthaladó gyalogosokban, illetve állatokban sem. A sín egyes pontjai, illetve szakaszai ugyanis csak akkor kerülnek feszültség alá, amikor a jármű éppen áthalad azon a ponton.

Elektromos autópálya
Az eső sem jelenthet problémát az elektromos sínnel felszerelt autópálya számára, a vízelvezetés rendkívül szakszerű módon lett megoldva.
A jelenleg megnyitott szakasz a stockholm-i Arlanda repülőtér és a Rosersberg logisztikai központ között található. A tesztüzem sikeressége esetén a jövőben nagyobb beruházásokat is terveznek majd szerte Svédországban.

Elektromos autópálya

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «