Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Elektromos iskolabusz a Daimlertől

1

Az amerikai tömegközlekedés sárga ikonja zöldre vált – a Daimler tulajdonában lévő Thomas Built Buses a dízeles iskolás-szállítókról az elektromos meghajtást kap.

Jouley elektromos iskolabusz

A Jouley elektromos iskolabusz az ohiói National Association of Pupil Transportation rendezvényen mutatták be, 81 gyereket tud szállítani és egy 160 kWh-os akkumulátor hajtja. A busz ezzel nagyjából 100 km-t tud megtenni töltésenként, de további akkumulátorokkal növelhető ez a táv.
A Thomas Built Buses 1916 óta gyártja ikonikus sárga buszait, és ma Észak-Amerikában az iskolabuszok vezető gyártója. Ugyan nem ők az egyetlenek a piacon, de ez azt jelenti, hogy ha ők az elektromos motorok irányába mozdulnak, az jelentős mértékben csökkenteni fogja az undok benzingőzt az iskolák körül. Főleg, hogy a tudósok egyre több káros hatását fedezik fel ezeknek a gázoknak.

Jouley elektromos iskolabusz
Az egyik bűnös a dízel szennyezésben a nitrogén oxid, egy mérgező gáz, ami akkor keletkezik, amikor az üzemanyag magas hőfokon elég. A gáz reakcióba lép az illékony vegyületekkel a légkörben, létrehozva a szmogot, ami szemmel is jól látható olyan városokban, mint Peking és Los Angeles.
Ez a szennyezés légzési problémákhoz, stroke-okhoz, szívbetegségekhez és rákhoz vezethet, és bár már korábban is úgy gondolták, hogy szörnyű hatásai lehetnek, egy idei tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a dízelüzemű járművekből származó kibocsátások akár 50 százalékkal is alábecsültek. A kutatók becslése szerint a magas nitrogén-oxid koncentráció 2015-ben 38 000 korai halálesettel kapcsolható össze, és hogy a nehéz tehergépjárművek, mint a teherautók és a buszok a legnagyobbak közreműködők a szennyezésben.
Mindez természetesen már régóta tudva levő – ahol csak lehet, ott cseréljük le a dízelt. A 38,7 százalékos piaci részesedéssel hosszú időbe telik, amíg a Thomas Built Buses elektromos buszai megoldják a problémát, de a többi villamosított iskolabuszokkal együtt, például az eLion és az SST-e segítségével hozzájárulhatnak egy zöldebb diákszállítási rendszerhez.

A vállalat 2019-ben tervezi megkezdeni az elektromos buszok sorozatgyártását.

Megosztás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Elektromos iskolabusz a Daimlertől - StartHírek.hu

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «