Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Ételevolúció

0

Tudja Ön, milyen szerepet játszik a húsfogyasztás az emberiség történetében? Vagy hogy miként nőttek naggyá birodalmak a cukor segítségével, a fűszerek hogyan teremtették meg a globális gazdaságot, és hogyan hatnak az egészségünkre a laborokban előállított, ízfokozókkal, színezőanyagokkal telenyomott készételek?

RizsAz emberek táplálkozási szokásai az elmúlt évszázadok, évtizedek során drasztikusan megváltoztak. Azt gondolja, mindez nem sokat számít, és nincsen hatással a mindennapjainkra? Épp ellenkezőleg! Az étel, amit megeszünk, meghatározza, milyenek vagyunk. Az étkezés kulturális jelentősége sem elhanyagolható: “Kevés olyan alkalom van egy család életében, aminek valamilyen formában nincsen köze a táplálkozáshoz. Az étkezés a gyermekszületéstől a temetésig szinte minden ünnepnek és összejövetelnek a szerves, elengedhetetlen része” – mondja Simon Majumdar gasztronómiai szakíró. Egyáltalán nem mindegy tehát, mi, és miért kerül a tányérunkra.
Ha szeretne elmerülni a gasztronómia történetében, és megismerni ételeink eredetét, egészségünkre gyakorolt hatását, akkor érdemes december 15-től hétfő esténként a NatGeóra kapcsolnia. A National Geographic Channel ugyanis új sorozatában olyasmire vállalkozik, amire még nem volt példa a gasztronómiai- és főzőműsorok történetében.

CsokoládéAz Ételevolúció című, átfogó sorozat végigjárja a táplálkozástörténet minden állomását, onnantól kezdve, hogy az ősember először tűzre dobott egy darab nyers húst, egészen napjainkig, amikor laboránsok dolgoznak a hipermarketekbe kerülő burgonyaszirom tökéletes ízesítésén. A hat epizódból kiderül, milyen hatást gyakorolt a különböző civilizációkra, kultúrákra, valamint az emberek egészségére az étkezési szokások változása. Közel 70 szakács, táplálkozási szakértő, ételtudós és gasztronómiai szakíró szólal meg a témában, mind azt vizsgálva, miként hatott ránk az „ételevolúció” és mi vár ránk a jövőben, hiszen a gasztronómia globalizációja jelenleg is zajlik. Az epizódok mindegyike más és más témára fókuszál: külön összeállítást látunk a húsról, a cukorról, a tenger gyümölcseiről, a modern gyorsételekről, a gabonafélékről és a “konyha forradalmárairól”.

 

Néhány érdekesség a témában:
Tudta Ön, hogy…?

• Kolumbusznak köszönhetjük hogy eljutott hozzánk a paradicsom, a vörös csili, és a keserűcsoki.

• A szerecsendió a távol-keletről került Európába, és sokáig úgy tartották, hogy képes gyógyítani a pestist.

• Auguste Escoffier francia szakács volt az első, aki összefoglalta, és papírra vetette mindazt, amit tudni kell a főzésről. Előtte gyakorlatilag nem voltak receptek. Könyve, az 1903-ban kiadott Konyhai kalauz ma is a „séfek Bibliájának” minősül.

 Chef Boyardee• Hector Boiardi séf készíett elsőként előregyártott fejadokat tésztaételeiből. A második világháborúban szükségessé vált az előre feldolgozott élelmiszerek gyártása, a frontokon harcoló katonák élelmezésének biztosítása miatt, amihez Boiardi is hozzájárult. A Chef Boyardee márkanévvel ellátott készételek később is igen népszerűek voltak Amerika-szerte.

• Clarence Birdseye találta ki a gyorsfagysztás módszerét. Az 1910-as években Birdseye több évet töltött el a kanadai sarkvidéken, és megfigyelte, hogy a halászattal foglalkozó inuitok közvetlenül azután lefagyasztják a halat, hogy kifogták. Így kiolvasztás után is megmaradt a frissessége. Birdseye nemcsak a módszert forradalmasította, hanem a gépet is kitalálta, amely képes a gyorsfagyasztásra. Később húsoknál, zöldségeknél és gyümölcsöknél is alkalmazta.

• Howard Moskowitz volt az első személy, aki tudományosan is megvizsgálta: miért szeretjük az ételeket, miért kívánunk meg egyes dolgokat, és hogyan hasznosítható mindez a készételek előállítása során. Leírásai alapján megteremtették az ízlésbeli szegmentáció hagyományát. Ma már – Howard Moskowitznak és megfigyeléseinek köszönhetően – a polcainkra kerülő ételeket tervezik, tesztelik és célcsoportra szabják a maximális piaci lefedettség érdekében.

(A tudományban és a világ érdekességeinek bemutatásában a MiFérfiak.hu partnere a National Geographic Channel)

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «