Farosszériák – Renault kombik

0

A Renault termékoffenzívájának újabb állomásán a kombiké, azaz a grandtouroké volt a főszerep. A Talisman, a Megane és a Clio „puttonyos változatait” a lajoskomáromi “Paskom Cottage-ben” celebrálta az importőr.

Paskom Cottage

Mielőtt azonban az autók térelemzésbe kezdenénk, nem mehetünk el szó nélkül a helyszínválasztás mellett sem. Ugyanis a Budapesttől mintegy másfél órai autóúttal elérhető Páskom Cottage egy igazi ékszerdoboz a tulajdonképpeni semmi után ötszáz méterrel.

Paskom Cottage

De egyszerűen annyira kívánatos, nyugodt és szép, hogy – nem megbántva senkit – minden bizonnyal párját ritkítja a falusi turizmus kínálatainak sorában. Hogy stílszerűek legyünk ez egy remek antré volt, amelyre a meghívott plénum már az első tíz perc után ötöst adott a szervezőknek.

Klónok harca

Kétség kívül a Renault lépésváltása dizájn területén remekül sikerült és ez a Grandtour változatokra is igaz. Viszont az is tény, hogy az új márkakoncepciónak köszönhetően uniformizáltak lettek a Talisman és a Megane kombi változatai.

Renault kombik

Renault Talisman Grandtour

Sajnos vagy nem, simán el tudnánk képzelni a két modellt egy rejtvényújságban „a találd meg a két kép közötti különbséget” című feladványban. Nem állíthatjuk, hogy tudjuk, inkább csak „érezzük” az emögött megbúvó koncepciót. Mi több kutatások igazolják, hogy a vásárlók tudnak azonosulni ezzel a koncepcióval, és végtére is ez a lényeg.

Renault kombik

Renault MEGANE Grandtour

A méretbeli különbség elsősorban az oldalnézetben érhető tetten, no meg a beltér komfortjában. A raktér esetében alaphelyzetben (ablakvonalig) nem kardinális befogadó képesség közötti eltérés mindössze 51 liter a Talisman javára.

 

Természetesen a többszintes rakterek teljesen síkban is hozhatók, és így már más a méretek optikája is.

A formai átfedések az erőforrás palettában is tetten érhetők. A Megane Grandtourban az 1.2-es TCe 100 és 130 lóerős változatai, valamint az 1.6-os TCe 205 lóerős kiadása teljesít szolgálatot, a Talismanban meg az 1.6 TCe 150 és 200 lovas verziója.

Renault kombik

A MEGANE Grandtourban az első ülés is síkba dönthető, így akár 2,7 méteres tárgyak is szállíthatók

A gázolajosok közül az 1.5-ös dCi 90 és 110, valamint az 1.6-os 110 és 130 és 160 aggregátorok közül választhatunk. Ezek közül az első kizárólag a Megane-hoz, az utolsó csak a Talismanhoz rendelhető. Mindegyik erőforráshoz hatsebességes kézi illetve hétsebességes duplakuplungos automata váltót kínál a gyártó.

Renault Talisman

A 4CONTROL rendszer irányítja a hátsókerekek elfordulását. Kisebb fordulókör, nagyobb kanyarbiztonság

A vezetéstámogató rendszerek arzenálja mellett, már mindkét modell sajátja a 4Control (négykerék-kormányzás). Igaz, ez utóbbi csak a Talismanban és a Megane GT-nél az alapfelszereltség része.

A legkisebb fenék

A páskomi bemutató legkisebb kombija a Clio Grandtour volt, mely paletta bővülésével egyidőben kisebb plasztikán is átesett. Ő is – igaz nem annyira relevánsan – igazodott a márka arculati stratégiájához és már itt is a frontrész kialakítása körbeöleli a márkaemblémát.

Renault Clio Grandtour

Négy új színnel gyarapodott a színkínálat

Újak a lámpatestei, megváltozott a nappali fény LED-es vonala is, és lökhárító is módosult egy picit. A motorpaletta viszont a maradt, melyben a gázolajos részt az 1.5 dCi, a benzinest az 1.2 TCe fémjelzi.

Renault Clio Grandtour

A Clio Grandtour kínálata GT-Line felszereltséggel bővül. Ehhez már 17 colos felnik is dukálnak és megkapta a nagyok kék színét “máltai árnyalatban”

A Clio, ami a márka egyik stratégiai modellje is rögtön több frontot is nyitott. Egyfelől a Grandtour újabb alternatíva lehet a flottás vásárlóknál, hiszen a Van verzió mellett már van egy 443 literes rakterű kombi is.

Renault Clio Grandtour

A másik front a variálhatósága, ami nem csak 30 különböző alternatívából áll, hanem egyedileg is alakítható. Itt jegyzendő meg a színkollekció bűvölése is, ami négy új verziót kínál. Ez utóbbi talán megtöri a honi eladások piros hegemóniáját, mely nem kevesebb, mint 60 százalék körül mozog a hazai eladásoknál. Ebbe a kínálatba kacsolódott be a GT-Line változat, ami a sportos vonalat viszi tovább, mintegy optikai átmenetet képezve a hétköznapi és a hamarosan érkező RS közé.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «