Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Fekete energia – áramtermelő abroncs Goodyeartől

0

Kétséget kizáróan az autóipar az elektromos meghajtás felé halad, így nem csoda, ha az ágazatban dolgozó mérnökök minden lehetőséget megragadnak, amiből energia nyerhető. Az alternatívák kiaknázásába, most Goodyear is beszállt az elektromos energiát termelő abroncskoncepciójával.

AUTÓ, MOTOR ÉS TUNING SHOW 2015 március 20-22 Budapest, Hungexpo

Az amerikai abroncsgyártó luxemburgi fejlesztő központjában kelt életre ez a megvalósult fantázia. Az egyelőre csak BH03 kódnéven jegyzett koncepció, ugyan nem kerül sorozatgyártásba, de mindenképpen egy új csapás lehet az energia visszanyerésben. A Genfi Autószalonon bemutatott prototípus képes a keletkező nyomást és hőt villamos energiává alakítani.

Goodyear elektromos abroncs

A koncepció-abroncs által termelt villamos energia az autó hibrid erőátviteli berendezéseinek akkumulátorait, valamint az egyéb fedélzeti eszközöket táplálja. A gumiabroncs kétféle anyag segítségével termel villamos energiát:

– A termoelektromos anyagok – az ultra-fekete textúrának köszönhetően statikus állapotban a fény- és hőelnyelésből, mozgás közben a gördülésből származó, az abroncs belsejében keletkező – hőt alakítják át villamos energiává;
– A piezoelektromos anyagok az abroncs szerkezeti deformációjából és a rezgésekből származó nyomást alakítják át villamos energiává.

Az érzékelők egy 3D-s hálózatot alkotnak, ez képezi a gumiabroncs belső szerkezetét. Ez a struktúra megtartja az autó súlyát defektes abroncs esetén, ami a RunOnFlat technológiában egy alternatív megközelítést jelent. További jellemzői a felületén lévő nagy vízelvezető csatorna, amely csökkenti a vízen felúszás veszélyét, és az egyedi zajelnyelő futófelület.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «