Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Fékszárnyak nélkül

0

Ha könnyebbé, lopakodóbbá, gyorsabbá akarsz tenni egy repülőt, a karbantartását pedig egyszerűbbé, a legjobb megoldás, ha elhagyod a fékszárnyakat, a szárnyakat, és a farokrészt.

MAGMA UAV

A BAE Systems mérnökei pontosan így tettek kicsiben, a Manchesteri Egyetem munkatáraival együttműködve. Az így létrejött MAGMA UAV-t (unnamed aerial vehicle, azaz név nélküli légi jármű) a fentiek helyett az egyetlen jet hajtóművéből érkező levegő irányítja.
A csűrőlapok helyett a MAGMA szárnya egy sor nagyon szűk modulból áll a hátsó szélek mentén. A kipufogó levegő egy része a motorból áramlik ki, és szuperszonikus sebességgel távozik azokon a modulokon át.

MAGMA UAV

Ennek a beállításnak a használatával egyszerűen lehet szabályozni az UAV-t, azzal, hogy mennyi levegőt fújunk ki, melyik szárnyból és mennyi idő alatt. A BAE már korábban használt egy hasonló rendszert a DEMON UAV szárnyainál.

MAGMA UAV
Eközben hátul a kipufogógáz egy olyan nyíláson áramlik ki, amelynek ívelt alja van. Rendszerint a kipufogó levegő hajlamos “hozzátapadni” ahhoz az alsó felülethez, követi annak görbületét, és így a szellőztetőt egy bizonyos szögben hagyja el – ez a szög határozza meg a repülőgép pályáját. Ugyanakkor van lehetőség arra, hogy a gázt elválasszuk a kipufogócsőtől, és megváltoztassuk azt a szöget, amelyen elhagyja – ezáltal megváltoztatva a jármű pályáját.

 

„A repülési tesztek a következő hónapokra vannak betervezve, hogy bemutassuk a repülésirányítási technológiák új fejezetét, azzal a céllal, hogy mindenfajta mozgó irányító felület és elem nélkül lehessen repülni” – mondja a BAE. „Ha sikerül, a tesztek elsőként fogják demonstrálni az ilyen keringésű irányítási rendszert gázturbinás repülőgépen és egyetlen motoron.”

A remények szerint a technológia utat fog törni magának a hadi- és civil repülőgépekhez is.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «