fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Férfias játékok – MINI Cooper S

0

Semmi mással össze nem téveszthető egyéniség jellemzi a Mini modellcsaládjának legújabb nemzedékét is. A brit prémiummárka legfrissebb újdonsága tavaly ősszel mutatkozott be, így a világpremier után nem sokkal a MiFérfiak.hu is tesztelhette, a plusz két ajtóval megtoldott ötajtós Minit.

A márka 55 esztendős történetében első ízben jelenik meg e járműkategóriában is ötajtós modellel.
És röviden összefoglalva, miért is volt erre szükség? Azért, hogy az időközben apukává vált Mini rajongóknak se kelljen lemondani a gokart érzésről.

MINI Cooper S

A jellegzetes Mini-arányok kompakt, erőteljes megjelenést biztosítanak, ami még jobban kiemeli az újdonság agilitását

A Mini második karosszériaváltozata két további ajtót, valamint az utasok és a csomagok számára egyaránt bővített belső teret kínál, s ezzel új lehetőségeket a vezetés a márkára oly jellemző – a kisautók szegmensének prémiummodellje nyújtotta – élvezetének egészen egyéni stílusú megélésére. Az új ötajtós Mini bemutatkozásával a márka következetesen folytatja sikeres stratégiáját, amely során egyre szélesedő kínálatával további vásárlói célcsoportokat kíván meghódítani. Az újdonság bemutatkozásával immár nyolctagúra bővül a Mini-család.

MINI Cooper S

Az új, harmadik generációs Mini második karosszéria-változata az ötajtós és ezzel a modellpaletta következetes bővítése új lehetőségeket teremt

Az új ötajtós az új Mini második karosszéria-változata, egyedi tetővonala és hangsúlyos hátsó része a figyelmet a jármű megnövelt hosszára irányítja. A nagyobb magasság jól tükrözi a fejtér bővülését. Formaterve egyszerre tisztelgés a történelmi gyökerei előtt, valamint az aktuális járműkoncepció továbbfejlesztése. A jellegzetes Mini-arányok kompakt, erőteljes megjelenést biztosítanak, ami még jobban kiemeli az újdonság agilitását.

Egyéni karakter, sokoldalú képességek, miközben hamisítatlan Mini: e jellemzőkkel mutatkozott be az új ötajtós változat. Mindez igaz is, hiszen két további ajtó könnyíti a beszállást hátra, ahol három üléshely áll rendelkezésre. Az ötajtós 72 milliméterrel meghosszabbított tengelytávja azonban nemcsak az utasok számára biztosít nagyobb helyet. Az immár 278 literes csomagtartó is mintegy 30 százalékkal nagyobb a háromajtós modellénél, a 60:40 arányban osztott hátsó üléstámla lehajthatásával pedig egészen 941 literig növelhető. Mondhatnánk mindez családbaráttá teszi az autót!

MINI Cooper S

Első alkalommal képviselteti magát ötajtós modellel a kisautók között a brit prémium márka

Az új ötajtós motorpalettáján a piaci bevezetésekor összesen hat új generációs, három- illetve négyhengeres erőforrás sorakozik, egyaránt a TwinPower Turbo technikával. A korszerű aggregátok 95 és 192 lóerő közötti teljesítménytartományt ölelik fel, s a modellspecifikus hangolású, modern futómű-technikával közösen a vezetés semmi mással össze nem téveszthető élményét ígérik.

MINI Cooper S, csomagtér

A csomagtér befogadóképessége 278 liter, vagyis az ötajtós 67 literrel, azaz körülbelül 30 százalékkal múlja felül a háromajtós modellek kapacitását

Akárcsak a többi MINI esetében, az erőforrások ezen új nemzedéke is kivételes egyensúlyt nyújt a vezetési élmény és az üzemanyag-fogyasztás között. Ehhez az új fejlesztésű hatfokozatú manuális és hatfokozatú Steptronic automatikus váltók, valamint a széles körű „minimalism” gazdaságosságnövelő műszaki megoldások is jelentősen hozzájárulnak.

MINI Cooper S

Az új kijelző- és kezelési koncepció kiegészíthető a középkonzolon található, akár 8,8 col képátlójú fedélzeti számítógéppel

A Mini modellek híres gokart-érzését a fejlett futóműtechnika és a felfüggesztések modellspecifikus hangolása garantálja. A változtatható lengéscsillapító-beállításokat kínáló Dinamikus csillapítás-szabályzás (Dynamic Damper Control) rendszere opcióként elérhető, akárcsak a jármű alapvető karakterisztikáját megváltoztató Mini Driving Modes, amelynek üzemmódjaival igazán személyre szabható az autó a sportos vezetés vagy a nagyobb komfort szem előtt tartásával.

MINI Cooper S, gyerekülés

A legifjabb nemzedék “identitás erősítő” gyerekülése

Az ötajtós MINI az új generáció magasra helyezett mércéjének sok más előnyét is kihasználja, többek között a felhasznált anyagok és a kidolgozás minősége, az akusztikai és vibrációs komfort, valamint az innovatív felszerelések terén. Az új kijelző- és kezelési koncepció kiegészíthető a középkonzolon található, akár 8,8 col képátlójú fedélzeti számítógéppel, valamint az érintésérzékeny felületű Mini Controller kezelőszervvel. A középső kijelző opcionális LED-gyűrűje a vezetési szituációról és számos, a vezető által aktivált funkcióról nyújt visszajelzést. A további elérhető felszerelések között megtaláljuk a LED-technikájú fényszórókat, a LED-technikájú ködfényszórókat, a hangulatvilágítást és a komfortkulcsot. Az extrafelszerelésként rendelhető vezetőtámogató segédrendszerek kínálatában szerepel a szélvédő-kijelző (Head-Up Display), amely a kormánykerék fölött emelkedik ki a műszerfalból. Az ötajtós modellekhez elérhető a Driving Assistant kameraalapú aktív sebességszabályzással, a ráfutásos baleset és a gyalogosgázolás veszélyére figyelmeztető rendszer önműködő fékezési funkcióval, a távfény-asszisztens (High Beam Assistant) és a közlekedési táblák felismerő funkciója, valamint tolatókamera is.

MINI Cooper S, motor

Nem véletlen a gokartos hasonlat, a motor hangja és tudása gyorsan versenyhangulatot teremt a kormány mögött

Az ötajtós MINI belső tere egy legendás dizájn mai újragondolása, mindezt precíz vonalak, prémium szín- és anyagkombinációk és modern funkcionalitás emelik ki. A műszerfal vízszintes elrendezése és a főbb elemek – mint például a szellőzőnyílások, a műszerek és az ajtóburkolatok – kör, illetve ellipszis alakú kontúrja a legkedveltebb MINI dizájnelemek közé tartoznak. Az innovatív kijelző- és kezelési koncepció ideális a különböző vezetőtámogató rendszerek, valamint az infotainment- és kényelmi funkciók biztonságos és intuitív kezeléséhez.
A kormányoszlopon található műszeregységben a sebesség-, a fordulatszámmérő, valamint az üzemanyagszint-jelző egymásra helyezett kör alakú műszerei jelennek meg. A sebességmérő egy színes panelt is tartalmaz ellenőrző lámpákkal, a jármű állapotának megjelenítésére, valamint az éppen aktív vezetőtámogató rendszerekhez tartozó vizuális visszajelzésekkel.
MINI Cooper SAmint a jármű érzékeli a kulcsot az autó belsejében, az új ötajtós MINI motorja indítható a középkonzol kapcsolósávjának közepén található, motorindító és -leállító (Start-Stop) gombbal. A billenő kapcsolóként funkcionáló, vörös fényű gomb feletti három kör alakú kezelőszerv szolgál a fűtés és a légkondicionáló kezelésére. A világításkapcsoló-panel a ködfényszórók kapcsolójával együtt a kormánykerék mellett, a műszerfalon, míg az elektromos ablakemelők kapcsolói az ajtókárpitokba integráltan helyezkednek el.
Összességében az új ötajtós abszolút elnyerte a tetszésünket. A Cooper S változat természetesen minden benzingőzben megfertőzött apuka igényét kielégíti. A kocsi természetesen legnagyobb a plusz 2 ajtó, hiszen ezzel családbaráttá alakult át a kis brit méregzsák. Egészen halkan megjegyezzük, hogy pont ez 2 ajtó egyben a legnagyobb hátránya is, hiszen míg hátulra sokkal könnyebb a bejutás, addig az első sorba azért valamivel nehézkesebb a beszállás. Persze ha már bent ülünk a kocsiban, akkor minden a helyén van és egy-két tempós kanyar után a gyerek(ek) arcán meglátni a mosolyt mindennél többet ér. Apukák Minire fel!

MINI Cooper S – Műszaki adatok:

Motor

2 literes, 16 szelepes, soros, négyhengeres, turbós benzinmotor

Hengerűrtartalom: 1998 cm3.

Legnagyobb teljesítmény: 141 kW (192 LE) 4700-6000/min.

Legnagyobb nyomaték: 280 Nm 1250-4750/min.

Erőátvitel

Sebességváltó: 6 sebességes kézikapcsolású

Hajtásrendszer: Elsőkerék-hajtás

Méretek

Hosszúság: 4005 mm

Szélesség: 1725 mm

Magasság: 1425 mm

Tengelytáv: 2565 mm

Saját tömeg: 1240 kg

Csomagtér: 278 liter

Menetteljesítmény

Végsebesség: 232 km/óra

Gyorsulás 0−100 km/h: 6,4 sec.

Fogyasztás (vegyes) 100 km/liter: 9,1

Tesztátlag 100km/liter: 8,9

Ár

Alapár: 6 780 000Ft

 

Családbarát gokart apukáknak

8.8 Szerintünk

Hozza a modelltől elvárható extravagánciát, immáron családbarát verzióban

  • Forma 9.7
  • Minőség 9.0
  • Menetteljesítmény 9.2
  • Kényelem 8.0
  • Ár-értékarány 8.0
  • User Ratings (2 Votes) 8.2
Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «