fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

FireFord

0

Az Amatoya egy olyan kis felderítő és tűzoltó jármű, ami két hatalmas oltópisztolyának köszönhetően bármilyen terepen utat tör magának, teljes mértékben az uralma alatt tartva a tűzfészket.

A jármű kifejlesztésének a története 2009-ben kezdődött, amikor az ausztráliai Viktória államban dühöngő bozóttűzzek 170 ember életét követelték. Ekkor Liam Ferguson a hatóságok és a Ford hathatós közreműködése mellett hozzákezdett az Amatoya felderítő és tűzoltó jármű kifejlesztéséhez. A koncepció lényege egy olyan kis buggy megalkotása volt, amely bármilyen terepen könnyedén mozog, és maximális védelemben részesíti a benne dolgozó tűzoltókat munka közben.

Ford- Amatoya tűzoltó buggy

A védelem érdekében a legmodernebb anyagokat használták fel, míg a feladat tanulmányozása során végül arra jutottak, hogy a célnak egy kisebb 1800 literes tartállyal felszerelt jármű felelne meg a legjobban.

Ford- Amatoya tűzoltó buggy

A nagy erdőtüzek kitörésekor ugyanis nagyon fontos a tűzfészek megfelelő felderítése ez pedig nagy mozgékonyságot kíván meg a járműtől. A kisebb méret azonban azt jelentette, hogy a tűzoltó berendezéseket is át kellett alakítani a könnyebb kezelhetőség érdekében. A jobb kilátás miatt a két fős személyzet az Apache harci helikopterekhez hasonlóan egymás mögött foglal helyett, elől a vezető, míg hátul az üzemeltető munkaterülete található.

Ford- Amatoya tűzoltó buggy

Az utastér hőmérséklete a személyzet túlélésének a kulcsa. Bizonyos technikák, mint a függönyszerű hő védő pajzsoknak pedig hátrányuk is van, hiszen az a kilátást teszi lehetetlenné. A tervezők így elsősorban modern aerogél anyagokkal próbálták megteremteni a megfelelő védelmet.

Ford- Amatoya tűzoltó buggy

A karosszériába épített vízzel működő hűtőrendszer, hőnek ellenálló kerámia festékek, és a magas hőmérsékleten is üzembiztos mechanikus adagolós dízelmotor is mind-mind a túlélést szolgálja. Mindezeknek köszönhetően az Amatoya nem csak, hogy sokáig képes ellenállni a magas hőmérsékleteknek, a sugárzó hőnek, de tűzoltó rendszerei is működőképesek maradnak.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «