Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Hogyan használják a betörők a közösségi médiát, és mit tehetsz ellene?

0

A komolyabb tolvajok mindig igyekeznek információt gyűjteni a kiszemelt „prédáról”, mielőtt megpróbálnának behatolni a házba és kifosztani az értékeket. Amióta azonban mindannyian használjuk a közösségi médiát és sok mindent megosztunk magunkról, nagyban megkönnyítjük a bűnözők helyzetét. Mi összeszedtük neked, hogy mire is kéne odafigyelni!

A közösségi média elterjedése óta a betörők sokkal könnyebben férnek hozzá a háztulajdonosok adataihoz és speciális információkhoz, mint korábban bármikor. Gondoljunk csak bele! Ott van először is a Google Streetview, amelyen keresztül simán meg lehet nézni a különböző utcák képeit, és meg lehet állapítani, hogy melyik házat lehet a legkönnyebben kipakolni.

Másodszor a Facebook profilod alapján elég egyszerűen megtekinthető, hogy mid is van – főleg, ha gyakran elbüszkélkedsz az újonnan vásárolt holmikkal. Sőt, ha nem vagy elég óvatos, a címedet is megnézhetik és még azt is, hogy előreláthatólag mikor nem tartózkodsz otthon. Sokan jelentkeznek be például előszeretettel a repülőtéri váróból. Ezzel teljesen egyértelművé teszik, hogy jó ideig nem lesznek a házuk közelében. De egyébként sem ajánlatos bekapcsolni a helymeghatározást a telefonodon, hiszen ezt az adatot – a pontos GPS koordinátákat – a hozzáértők visszakereshetik.

Betörők a közösségi médiában

De akkor nézzük is meg, hogy mit tehetsz az értékeid biztonsága érdekében! Először is ne add meg a lakcímed. Másodszor kapcsold ki a helymeghatározást és ne is írd ki, hogy mikor merre tartózkodsz! Harmadszor pedig nézd meg, hogy kikkel és mit osztasz meg! Célszerű kizárólag az ismerőseiddel megosztani a dolgaidat. Ha pedig vakációra utazol, lehetőleg ne dicsekedj el vele előre! Egy hetekig üresen álló ház igen csábító lehet. A nyaraláson készült képeket is jobb, ha csak utólag osztod meg, amikor már hazaértél.

Betörők a közösségi médiában

További tippek: ha elmész otthonról, néhány fényforrást vagy a tévét hagyd bekapcsolva. A kertben elhelyezhetsz pár mozgásérzékelős villanyt. Ha hosszú időre utazol el, kérd meg a szomszédot, hogy a postás által kihordott leveleket vigye be magához – hiszen egy levelekkel tele postaláda is uralkodó lehet. Ha csomagot vársz, de nem vagy otthon, akkor se írd ki kis cetlire, hogy éppen odavagy. Inkább kérj másik szállítási időpontot. A legnagyobb elrettentő ereje pedig egy látható helyre kihelyezett riasztórendszernek, vagy kamerának van. Ugyanakkor egy jóféle házőrzőkutya is sokat segíthet a helyzeten.

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «