Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Ikonok kalapács alatt

0

Az árverésre bocsátott autók kormányánál olyan hírességek ültek, mint A.J. Foyt, Dan Gurney, Parnelli Jones és Jody Scheckter.

Ikonok kalapács alatt
Kivételes technikák kerültek kalapács alá a Bonhams Quail Lodge Aukcióján. A motorsportok világából két kiemelkedő tétel is szerepelt az aukción: egy ikonikus Indy 500 Lotus és egy Forma 1-es Ferrari.

Ikonok kalapács alatt
A legendás Lotus, a most eladó 1964-es, No. 34/2 az alvázszámú Type 34 Single-Seater több győzelmet tudhat magáénak, mint bármelyik másik Indy autó, amit a brit autógyártó készített. Nem meglepő hát, hogy az autóversenyzés történetének legkiemelkedőbb alakjai vezették – A.J. Foyt, Dan Gurney, Parnelli Jones és Jim Clark.

Ikonok kalapács alatt

1962-ben az elismert versenyző, Dan Gurney meggyőzte a Lotus alapítóját, Colin Chapmant, hogy vegyen részt az Indianapolis 500-on. Chapman rájött, hogy a kevesebb néha több, ha a súlyról és erőről van szó, és hogy a motort nem előre, hanem hátra kellene pozicionálni. E gondolat mentén a következő évben a Forddal közös munkájuk a Lotus Type 29-ben öltött testet, ami második lett az Indy-n Jim Clarkkal a volánnál. Ugyanezen a versenyen 1964-ben Clark pole-pozíciót ért el a Lotus Type 34-el – az első Indy a hátul elhelyezett motoros roadsterek történetében.

Ikonok kalapács alatt
Egy a három Lotus Type 34 közül, amit az említett versenyre építettek, a No. 34/2 alvázszámú hajtásláncában egy Ford 495 lóerős V-8-as motor és egy kétsebességes ZF kézi váltó dolgozott.
Ugyanakkor az autó a legnagyobb elismerésre A.J. Foyttal tett szert a következő évadban. 1965-ben ötből három United States Auto Club versenyén ez az autó kísérte el a híres pilótát. A leginkább figyelemreméltó tény mégis az, hogy a No. 34/2 volt az a rakéta, amit az Indianapolis 500 kvalifikációs versenyének négy körén keresztül repítette, mindezt átlagosan 251 km/órás rekordsebességgel.

Ikonok kalapács alatt
Az autó versenykarrierje 1966-ban végetért, de Foyt egészen 1992-ig az vezette az autót, amikoris eladta a jelenlegi tulajdonosnak. 2017-ben tökéletes állapotban gurult ki a Walter Goodwin’s Race Car Restorations-től, és ideiglenesen a Indianapolis Motor Speedway-ben állították ki. A No. 34/2 becsült értéke 2,5 millió dollár.

Ikonok kalapács alatt
Az aukción egy Ferrari is felbukkant, ami a Prancing Horse sorozat egyik utolsó példánya. Az 1979-es Forma 1-es évad nyerő széria volt a Scuderia Ferrari számára, hiszen a megbízható Ferrari 312 T4 versenyautók maguk mögé utasították a teljes mezőnyt, és ezzel el is hozták az első helyezést. Ezen felül a csapat pilótája, Jody Scheckter szintén nyert a World Driver’s Championshipen.

Ikonok kalapács alatt
A következő évben Scheckter megvédte címét, miközben az 1980-as Ferrari 312 T5 Single-Seater Forma 1 versenyautót vezette, amit most a Bonhams kínált megvételre. A No. 046-os alvázszámú autóban egy 512 lóerős, 3.0 literes V-12-es szívómotor van, amihez egy 5-sebességes kézi váltó párosul.
Sajnos ezt követően elmaradt a siker a dél-afrikai pilóta számára.

Ikonok kalapács alatt

A legjobb eredménye mindössze az ötödik hely lett a United States Grand Prix-n Long Beach-en, ahol abban az évadban tizenkilencedikként végzett az összesítésben, a Ferrari pedig a tizedik helyre csúszott vissza a gyártók között. Ami a No. 046-t illeti, az istálló T-szériájának egyik utolsó darabja. A sorozatot pónikkal pótolták, amikbe 1,5 literes turbós V-6-os erőforrások kerültek. A Ferrari becsült értéke kérésre az aukciós háztól érhető el.
A Ferrari és a Lotus egyaránt a 111 tételből álló aukciós lista része, amit a Bonhams állított össze az árverésre. További figyelemre méltó autók a listából Juan Manual Fanigo 1956-os Maserati 300 S-e, egy 1958-as Ferrari 250 GT Tour de France és az első McLaren F1, amit az Egyesül Államokba importáltak.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «