fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

In memorian Zaha Hadid

4

Az iraki-brit építész, Zaha Hadid szívinfarktus következtében hirtelen távozott el az élők sorából, miután kórházban kezelték légcsőhuruttal. Hadid 65 éves volt, s minden idők legfontosabb női építészeként tartják számon.

Bagdadban született 1950-ben, először matematikát tanult a bejruti Amerikai Egyetemen, mielőtt a londoni Architectural Association-hoz került 1972-ben.

Zada Hadid (1950-2016)

Zada Hadid (1950-2016)

Hét évvel ezután nyitotta meg saját irodáját, s tisztán konceptuális stílusával korának egyik legkiemelkedőbb kiválóságának számított már akkoriban is. Első jelentős megbízatása a németországi Weil Am Rheinben a Vitra Tűzoltóállomás megépítése volt.

Zada Hadid

Vitra Tűzoltóállomás

Az épület 1993-ban készült el, a kemény betonból készült hajlított, és szinte már szédítően megdöntött struktúrájú létesítmény megalapozta Hadid jellegzetes stílusát és hírnevét.

Zada Hadid

MAXXI Olasz Nemzeti Múzeum

Zada Hadid

MAXXI Olasz Nemzeti Múzeum

A MAXXI Olasz Nemzeti Múzeum megtervezése jelentette pályáján a következő mérföldkövet. Ennek a projektnek a megvalósulása 10 évet vett igénybe, s végül 2009-ben nyílt meg.

Zada Hadid

Aquatics Center – London

Zada Hadid

Aquatics Center – London

Ambiciózus keveréke az íveknek és az egymást metsző csöveknek, a kritika azon nyomban piedesztálra emelte érte.Ezt követően még több nagy horderejű munkája látott napvilágot, mint például a londoni Aquatics Center, vagy a Guangzhou Operaház.

Zada Hadid

Guangzhou Operaház – Kína

Zada Hadid

Guangzhou Opera Ház

Zada Hadid

Guangzhou Opera Ház

Mindezek ellenére személyét mindig is nagy viták övezték, hiába volt ő az első széles körbe ismert és elismert sztárépítész nő. A tokiói New National Stadiumát és a qatari Al Wakrah Stadionját például a kritikusok azzal vádolták, hogy női genitáliákhoz hasonlítanak.  Hadid úgy vágott nekik vissza, hogy ezzel egy férfit sosem mernének megvádolni!

Zada Hadid

Nemzeti Stadion – Tokió

Zada Hadid

Al Wakrah Stadion – Qatar

Az eredményei azonban mindenképpen figyelemre méltóak, ő volt az első nő, aki megnyerte a Pritzker díjat, a RIBA Stirling díjat kétszer, s nemrégiben Riba aranyéremmel tüntették ki, de túl sok elismerést kapott ahhoz, hogy itt és most minden felsoroljuk. Mindezeken kívül akadémiai tag is volt, s számos egyetemen tartott előadásokat.
Megosztó, termékeny és elképesztően inspiráló személyiség volt Hadid, aki olyan utakat taposott ki magának, melyeken azelőtt még senki sem járt.

Zada Hadid munkássága:

Zada Hadid

Hungerburg állomás, Innsbruck, Ausztria

Zada Hadid

Bergisel síugró, Innsbruck, Ausztria,

Zada Hadid

Tengerész öböl tornyok, Ausztrália

Zada Hadid

Azerbajdzsán Heydar Aliyev Center

Zada Hadid

Messner Mountain Museum – Olaszország

Zada Hadid

Heydar Aliyev központ, Baku

Zada Hadid

Sackler Gallery, London

Zada Hadid

Soho, Peking

Megosztás
FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «