fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Intelligens Mobilitás

0

A barcelonai Mobil Világkongresszuson a Ford kibővítette Intelligens Mobilitás tervét: a vállalat itt ismertette Handle on Mobility című kísérletét, aminek főszereplője egy elektromos kerékpár (e-bike) prototípus.

A Handle on Mobility kísérlet kibővíti a közlekedési megoldások körét, hogy a városon belüli utak hatékonyabbá és egészségesebbé váljanak, s hogy kevesebb szorongással és feszültséggel járjanak.

Intelligens Mobilitás

A kísérlet kezdetén a Ford arra kérte a világ különböző országaiban dolgozó munkatársait, hogy tervezzenek elektromos kerékpárokat. A MoDe:Me és MoDe:Pro e-kerékpárok prototípusait – a közel 100 pályamű közül kiválasztott legjobb tervek mellett – a Mobil Világkongresszuson mutatja be a vállalat.

Mindkét prototípusban 200 wattos elektromotor működik, amit egy 9 amperórás akkumulátor lát el energiával; a rendszer elektromos pedálrásegítéssel, 25 km/órás sebességig működik.

Intelligens Mobilitás, Ford

A kerékpárokon olyan berendezések is találhatók, amelyek már ismerősek lehetnek az autók világából: ilyen például a hátsó ultrahangos érzékelő. Ez a kormánymarkolat rezgésével figyelmezteti a kerékpárost, ha egy autó előzni kezdi, ugyanakkor viszont – a kormánymarkolat megvilágításával – az autós figyelmét is felhívja a kerékpárosra. A Ford járműveiben könnyen elhelyezhető kerékpárok eltérő felhasználó igényeket szolgálnak ki:

Intelligens Mobilitás, Ford

• A Dahon kerékpárgyár segítségével megépített MoDe:Me kifejezetten a városi ingázók számára készült, akik a sűrű városi forgalomban közlekednek. A kerékpár könnyen összehajtható és az autó csomagterébe pakolható, így az ingázók leparkolhatnak autójukkal a város külső kerületeiben, összehajtott kerékpárjukat felvihetik a városi járművekre, majd a városközpontba megérkezve elektromos kerékpárjukkal folytathatják útjukat.

• A Ford csapata által épített MoDe:Pro a professzionális felhasználók (futárok, iparosok, csomagszállítók) számára készült. A kerékpárt úgy tervezték, hogy pontosan elférjen a haszongépjárművekben, például egy Transit Connectben, ami így szállító és bázisjárműként használva akár több elektromos kerékpárt is kiszolgálhat.

Intelligens Mobilitás, Ford

A MoDe:Me és MoDe:Pro elektromos kerékpárok az iPhone 6 készülékkel kompatibilis MoDe:Link alkalmazás-prototípussal működnek. Az alkalmazás által nyújtott valós idejű információk segítségével az elektromos kerékpárok a következőkre képesek:

• Navigáció: A kormánymarkolat rezgése jelzi a kerékpárosnak, melyik irányba kell kanyarodnia. Ilyenkor automatikusan felvillan az irányjelző fény is. Az alkalmazás azonosítja a kerékpárosbarát útvonalakat, a vészhelyzeteket és a figyelmeztetéseket, és képes érzékelni más járműveket, sőt kommunikál is azokkal.

• Több üzemmódban használható navigáció és intelligens útvonaltervezés: A rendszer egyesíti a személyes használatú jármű útvonaltervét és a tömegközlekedési hálózatok térképeit, és több szempont (költség, idő vagy a kerékpározással megtenni szándékozott távolság) is beállítható rajta. A térkép az időjárás, a parkolási költségek és a töltőállomások adatait is tartalmazza.

• Sebesség és kényelem: Az elektromos pedálrásegítés mértéke a kerékpáros pulzusához állítható; az “izzadásmentes” üzemmód csökkenti a tekeréshez szükséges erőt, így a bicajos frissen érkezhet meg úticéljához.

• SYNC kompatibilitás: Az összehajtva az autóban tárolt és töltőre dugott kerékpár alkalmazását a Ford hangvezérlésű SYNC csatlakozási rendszere megjeleníti a jármű központi kijelzőjén.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «