Isteni fényjáték

0

A mumbai építészeti iroda, a Nudes alkotta meg a Mosque of Light névre keresztelt mecsetet, amelyet a Dubai Creek Harbor fejlesztésében versenyeztetnek.

Mosque of Light

Az iszlám építészetben a fénynek nagyon fontos szerepe van a belső terek tervezésekor. Ez a tervezet a fényben rejlő lehetőségekkel próbál spirituális élményt létrehozni a mecsetben.

Mosque of Light
A Nudes több rétegből álló geometriai formákkal töri meg a napfényt, ami így finoman csörgedezik be a mecset belsejébe. A fény visszapattan a lekerekített felszínekről, és a mashrabiya ablakokon át beszűrődik. A mashrabiya ablakokat iszlám geometriai mintákkal díszítették, szimplán ezek ismétlésével.

Mosque of Light

A drámai fényjáték mellett az épület megvédi a bent lévőket a direkt napfénytől, így hűvös környezetet biztosít.
A Mosque of Light a Dubai Creek Harbor szívében helyezkedik el, ami majd összesen 48 500 lakásnak fog helyet biztosítani, így 175 ezer ember lakóhelyévé válik.

Mosque of Light

A mecsetben naponta tartanak majd imákat, az Eid ünnep során pedig akár 7500 ember is összegyűlhet az épületnél. A fő imaterem a kibla-fal felé néz, az imához pedig férfiak és nők számára is kialakítottak tereket. A földszinten és a teraszon is vannak befogadóterek. A teraszt a négy minareten keresztül lehet megközelíteni, ahol a mecset található. Itt egyesülnek a geometriai formák.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «