fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A Jaguar újraindítja a D-type gyártását

0

62 évvel azután, hogy 1956-ban elkészült az eredeti D-type utolsó példánya, a Jaguar Classic újra beindítja az ikonikus versenyautó gyártását Coventry-ben. A Jaguar Classic által összeszerelt első Jaguar D-type – egy fejlesztési prototípus – ezen a héten, a párizsi Salon Retromobile kiállításon ünnepli világpremierjét.

Jaguar D-type

A D-type versenyautóból mindössze 25 új példány készül a Jaguar Land Rover Classic Works Warwickshire-i üzemében, egytől egyig gondos kézi munkával. A Jaguar eredetileg, 1955-ben 100 darab D-type gyártását tervezte. Akkor csupán 75 autót építettek meg, így a Jaguar Classic most valóra váltja a márka eredeti elképzeléseit, és 25 darab vadonatúj, de teljességgel korhű sportautót állít négy kerékre.

Jaguar D-type
A D-type, amely 1955 és 1957 között háromszor nyerte meg a Le Mans-i 24 órás futamot, a hathengeres XK erőforrással készült. A 2018-tól kezdődően, ügyfélmegrendelésre épülő D-type példányok a legutolsó csavarig az eredeti specifikációk szerint készülnek.

Jaguar D-type
„A Jaguar D-Type minden idők egyik legszebb, egyben legikonikusabb versenyautója, amely ráadásul kiemelkedő eredményeket ért el a világ legkíméletlenebb autóversenyein.” – mondta Tim Hannig, a Jaguar Land Rover Classic igazgatója. „Vonzereje a mai napig mit sem csökkent.”

„Azzal, hogy Coventry-ben befejezzük az eredetileg tervezett gyártási mennyiséget, lehetőségünk nyílik folytatni a D-type sikertörténetét. Ehhez fogható projekt egyszer adódik az életben, és a Jaguar Land Rover Classic világszínvonalú szakemberei büszkén vesznek részt benne.”

A D-type a Jaguar Classic harmadik folytonossági modellszériája: 2014-15 során hat hiányzó Lightweight E-type-ot építettünk, amit 2017-18-ban kilenc darab XKSS követett.

Jaguar D-type
A Jaguar Classic szakértői a Jaguar eredeti tervrajzaihoz és feljegyzéseihez hozzáférve fáradhatatlan kutatómunkát végeztek, hogy az új D-type minden egyes példánya pontosan azon műszaki előírások szerint készüljön el, amelyeket Lofty England motorsport-igazgató és mérnökei az ötvenes években meghatároztak. A D-type vásárlói választhatnak az 1955-ös Shortnose, illetve az 1956-ban alkalmazott Longnose karosszéria között.
A most elkészült fejlesztési prototípus az 1956-os Longnose kivitel. Ez a verzió könnyen felismerhető hosszabb motorházfedeléről, a vezető tarkója mögötti, jellegzetes uszonyról, a „nagyszögű” hengerfejről, valamint a gyorsan cserélhető féknyergekről.

Jaguar D-type

„A D-type alapjaira épülő XKSS kilenc példányát életre kelteni fantasztikus élmény volt, egyben jóval nagyobb szakmai kihívást jelentett, mint a hat hiányzó Lightweight E-type megépítése. Az XKSS projekt során szerzett tapasztalatok nagyban megkönnyítették a 25 utolsó D-type megalkotását célzó munka beindítását.” – árulta el Kev Riches, a Jaguar Classic műszaki igazgatója. „Az autó minden példánya a legapróbb részletekig, tökéletesen korhű lesz, pont olyan, amilyennek a Jaguar motorsport-részlege annak idején megálmodta.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «