Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Napelemek a Jaguar gyár tetején

0

Nagy-Britannia legnagyobb szolárcella-telepét helyezte üzembe új motorgyárának tetején a Jaguar. A több mint huszonegyezer önálló panelból álló napelem kapacitása jelenleg 5,8 megawatt, ám az év végéig elérheti a 6,3 MW-ot.

Ez nagyjából 1600 háztartás teljes körű ellátására volna elegendő. A telep a Dél-Staffordshire-ben működő üzem teljes energiaszükségletének mintegy 30 százalékát fedezi, és ezzel éves szinten 2645,5 tonnával csökkentik a gyár széndioxid-kibocsátását.
Ehhez persze az üzem modern energiagazdálkodási megoldásaira is szükség van: a számítógépes rendszer folyamatosan elemzi az épület energiafelhasználását, jelzi a lehetséges megtakarítási pontokat, az energiafogyasztást modern, a természetes erőforrásokat maximálisan felhasználó világítási és szellőzési rendszer csökkenti.

Jaguar napelem
A több mint félmilliárd angol font értéket képviselő beruházás egyéb módokon is gondoskodik a környezet védelméről: a telep alatt ökológiai folyosó vezet át, biztosítva a környező fauna zavartalan vándorlását, az apró állatok megtelepedése érdekében pedig különböző élőterületeket (korhadt fatörzsek, rovarházak, stb) alakítottak ki.
A Jaguar Land Rover az elmúlt öt évben 21 százalékkal csökkentette üzemi tevékenységeinek CO2-kibocsátását. A szemétlerakóba kerülő hulladék mennyisége 75 százalékkal csökkent, a vízfogyasztást pedig 17 százalékkal mérsékelték. 2020-ra a gyártótevékenységek vízfelhasználását és CO2-kibocsátását összesen 30 százalékkal kívánják visszaszorítani, a hulladékokat pedig 100 százalékban újrahasznosítják.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «