fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

A jövő Toyotái érzékelni fogják ha szívrohamunk van

0

A vezetés olyan tevékenység, ami teljes koncentrációt és odafigyelést igényel, a legkisebb hiba halálos tragédiával végződhet.

Toyoták érzékelni fogják ha szívrohamunk v

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint minden évben több millió ember hal meg közúti autóbalesetekben. A legtöbb ilyen eset azért következik be, mert a vezető elveszti az irányítást az autó felett, amit gyakran valamilyen egészségügyi vészhelyzet okoz. A felnőtt lakosság körében a szívroham nagyon gyakori, a halálesetek legnagyobb százalékát szívroham okozza. Ha egy ilyen hirtelen orvosi vészhelyzet olyankor történik meg, miközben az áldozat éppen a volán mögött ül, az nem csak a saját, hanem az autóban utazó többi személy életébe is kerülhet.

Toyoták érzékelni fogják ha szívrohamunk v
A japán autógyártó óriás, a Toyota, együttműködésben a michigan-i egyetem kutatóival megalkotott egy olyan folyamatos kardiológiai megfigyelőrendszert, ami beépíthető az autókba, és a vezetőt hangosan figyelmezteti, ha fennáll a kockázata bármiféle hirtelen rosszullétnek.
A Toyotával együttműködő Safety Research Center finanszírozza a projektet, támogatja a kutatásokat, fejlesztéseket, hogy megvalósulhasson ez az eszköz és autókba beépíthető legyen. A Michigan Medical vezető kutatója, Kayvan Najarian elmondta, hogy a tanulmány elkészítése megközelítőleg hét hónapot vett igénybe, mely során felmérték a kihívásokat, lehetséges megoldásokat, műszaki opciókat, illetve az algoritmust is megalkották, amit valószínűleg használni is fognak majd.

Toyoták érzékelni fogják ha szívrohamunk van
Miután a csapat végzett a tanulmány elkészítésével, melyben felmérték a rendszer lehetséges megvalósításait, időközben két kihívással kellett szembenézniük. Az egyik probléma az autóban érzékelhető zajok kizárása, ugyanis a rendszer érzékelői rendkívül érzékenyek. Az egyszerűbb út egy viselhető eszköz elkészítése lenne, ami méri a szívritmust, azonban sokkal kényelmesebb és kifinomultabb megoldás lehetne a kormányba, az ülésbe, vagy a biztonsági övbe beépíteni ezeket az érzékelőket.
Toyoták érzékelni fogják ha szívrohamunk vanAz algoritmus elkészítése, ami fel tudja mérni egy esetleges szívritmuszavar vagy szívroham lehetőségét, szintén kihívásokat jelent. A következő néhány évben a csapat elvégzi a kutatásokat és fejlesztéseket, mellyel várhatóan 2020-ra készülnek majd el.
Miután a fejlesztések befejeződtek, és működőképes a rendszer, el kell majd dönteni, milyen utasítást kapjon az autó vezérlése egy lehetséges vészhelyzet esetén. Ha a vezető számára kijelzi a rendszer ennek a kockázatát, ő valószínűleg stresszelni kezd majd és a helyzet csak rosszabb lesz ezáltal. Ha az autó fékjei automatikusan működésbe lépnének,  szintén veszélyes lehet, hiszen az autópályán, vagy egy forgalmas városi csomópontban életveszélyes lenne megállni.

Az idősebb korosztály igen nagy arányban van jelen a közlekedésben, számukra nagyobb a szívroham bekövetkezésének kockázata vezetés közben. Valószínűleg a jövő önvezetői autói számára ez a kérdés nem okoz majd kihívást, hiszen egy esetleges vészhelyzet esetén a kórház felé irányítjuk majd autónkat, ami elvisz minket odáig és megakadályozhatjuk egy baleset megtörténtét.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «