Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Jövőgépek

0

A sebesség megszállottai, a benzingőz szerelmesei nem minden esetben örülnek neki, de úgy tűnik, hogy az elektromos meghajtású autók és motorok térnyerése töretlen. A jövő tehát már a küszöbön áll! 

Néhány éve még szinte elképzelhetetlen volt az, hogy a luxus sportkocsik piacán is megvetik a lábukat a hibridmeghajtásúak, ma pedig a BMW i8 mellett a LaFerrari, a McLaren P1 és a Porsche 918 Spyder esetében is választhatunk magunknak ilyen hajtásláncot. Sőt mi több ma már a motorkerékpárok rajongói is választhatnak maguknak villanyos sportmotort. Itt van például a Wattmantól a Voxan.

Voxan elektromos motor

Voxan

A Monacóban és Franciaországban tervezett superbike egy 12.8 kWh Lítium-ion akkumulátorral rendelkezik, amivel 0-ról 60 mérföldes sebességre 3.4 másodperc alatt gyorsul, a végsebessége pedig eléri a 170 km/órát.

Voxan elektromos motor

Ráadásul már a hatótávolságára sem lehet panasz, hiszen 180 kilométert motorozhatunk vele, miközben állítólag 30 perc alatt akár az otthoni hálózatból is 80 százalékos töltöttségi szintre tölthető az akkuja.

Az osztrák Johammer érdekes elektromos motorkerékpárjának a hatótávolsága pedig már több mint 200 kilométer. A 12.7 kWh-ás akkucsomaggal rendelkező 25 000 euróba kerülő 11 kw-os elektromos motorjával 74 mérföld/órás (118 km/h) sebességre képes a 178 kilogrammos motor, ami ahhoz már éppen elég, hogy sehol se kerüljünk vele bajba a forgalomban.

Johammer, elektromos motor

Johammer

Az érdekes stílusú motor ugyanakkor tele van szokatlan megoldásokkal. Ott van például a visszapillantó tükörbe integrált műszerfal, amely tulajdonképpen egy 2,4 colos színes képernyő.

Johammer, elektromos motor, visszapillantó tükre

Ezen jelennek meg a legfontosabb adatok, így a sebesség, fordulatszám és egyéb figyelmeztetések leolvashatók, úgy hogy nem rontja el a motorkerékpár dizájnját egy terjedelmes műszeregység.

Johammer, elektromos motor, metszet

Végül vegyük a Gogoro Smartscootert az igazi városi vagányt. A kis robogóban mintegy 30 szenzor dolgozik, amik a hőmérséklettől kezdve a vezetési stíluson át az akkumulátor töltöttségéig nagyon sok dolgot mérnek, annak érdekében, hogy az okostelefonunk segítségével optimalizálni tudjuk a motorkerékpárunk teljesítményét.

Gogoro Smartscooter, elektromos motor

Gogoro Smartscooter

Az 50/50 százalékos súlyelosztásával, a 60 mérföld/órás (96 km/h) maximális sebességével és a 0-ról 31 mérföld/órás (50 km/h) sebességre való 4,2 másodperces gyorsulásával pedig a kis kétkerekű bizony ideális partner a városi cikázásra.

Gogoro Smartscooter, elektromos motor

A Smartscooter legnagyobb dobása azonban a mindössze 6 másodperc alatt kicserélhető akkumulátora. A Panasonic által gyártott hengeres Lítium-ion áramtárolónak köszönhetően pedig a tervek szerint egy töltőállomás hálózatot is létrehoznának. A nagyobb városokba telepített, a hozzájuk legközelebb eső ATM szerű töltőállomásokat pedig a motorosok az okostelefonjuk segítségével találhatnák meg. Az ötlet kicsit futurisztikusan hangzik, de állítólag olyan nagy cégek, mint amilyen például a HTC már több mint 150 millió dollárt dobtak be a projektbe.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «