fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Kamuflázs szelfi-kémek ellen

0

Ha látott már olyan autót, amit kusza kacskaringók, szemkápráztató minták vagy cirkalmas vonalak borítottak, akkor alighanem egy szigorúan titkos prototípussal találkozott, amit speciális álcázó matrica azaz kamuflázs fedett.

A Ford álcája

Az ilyen dizájn célja, hogy megtévessze az ipari kémeket, akik megpróbálják kilesni a közutakon tesztelt új modellek formavilágát, optikai csalódással nehezítve meg az autó valódi formáinak érzékelését.

A Ford legújabb, 3D hatású “Tégla” kamuflázsát részben a népszerű online illúziók inspirálták: a véletlenszerűen elhelyezett fekete, szürke és fehér hengerek kaotikus mintázatot alkotnak. Ez a megoldás hatékonyan takarja el a karosszéria domborulatait és vonalait – még akkor is, ha több ezren posztolnak az autóról fotókat és szelfiket.

A Ford álcája

“Ma már szinte mindenkinél van okostelefon, és az ezzel készült fotókat azonnal meg is tudja osztani, így bárki láthatja autóinkat, miközben a közúti teszteket végezzük,” mondta Lars Muehlbauer, a Ford Európa álcázásért felelős managere. “A formatervezők gyönyörű karosszériákat és dizájn-megoldásokat alkotnak, a mi feladatunk pedig az, hogy ezek az utolsó pillanatig titokban maradjanak.”

A szigorú vizsgálati módszerek fontos része az új modellek közúti tesztje. Egy-egy új kamuflázs kifejlesztése körülbelül két hónapig tart, majd az elkészült mintázatot szuperkönnyű, a hajszálnál is vékonyabb műanyag fóliára nyomtatják, és ezzel borítják a tesztautókat. Az új megoldások először egy zárt Ford-tesztpályán vizsgáznak; itt derül ki, hogy tényleg hatékonyan álcázzák-e a karosszéria formáit.

“Olyan mintázatot próbáltam kialakítani, ami biztosan összezavarja az ember szemét,” mesélte el Marco Porceddu, a Ford Európa termékfejlesztési részlegének prototípus-tervezője, az új kamuflázs kifejlesztője. “Az interneten tanulmányoztam az optikai csalódásokat, és találtam egy formát, ami ezerszámra sokszorosítható és keverhető. Ez a megoldás nemcsak optikai csalódást kelt, hanem háromdimenziós hatású is.”

A 3D “Tégla” kamuflázs extrém hőmérsékleteken is megállja a helyét: létezik olyan változata, ami Európa havas környezeteiben igazán hatékony, és olyan is, aminek homokszíne az ausztrál vagy dél-amerikai tájhoz illik.

“Az új álca szinte bármilyen környezetben jól látható, mégis megtöri az autó vonalainak folytonosságát, így az agyunk nem tudja összerakni a helyes képet,” magyarázta el Martin Stevens, az Exeter Egyetem docense, aki közel 15 éve tanulmányozza az állatok színvilágát és rejtőzködő képességét.

A Ford álcája

Nézd hunyorítva!

“Az optikai csalódás nem rontja az autó láthatóságát, de összezavarja az érzékeinket, így nem tudjuk felmérni a felületek mélységét és árnyékait, vagyis nem érzékeljük az autó formáit. Olyan trükk ez, amit az állatok is használnak, hogy távol tartsanak maguktól valamit, vagy elrejtőzzenek – és azt hiszem, ez egy tesztautó vezetője számára is ugyanilyen hasznos.”

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «