fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Kékszalag történetek -1940: Egy titokzatos nő a kormánynál

0

Gordon Evelyn (1909-1993) a magyar vitorlás sport első igazán sikeres női versenyzője volt. A Tramontana 8R yachtot kormányozva kétszer, 1940-ben és 1942-ben is megnyerte a Kékszalagot.

Kékszalag

Gordon Evelyn

1909. május 24-én született Budapesten. A Tramontana 1926-ban került édesapja, Gordon Róbert tulajdonába, és Balatonföldvár volt az anyakikötője. Gordon Róbert miniszteri tanácsos, a Duna-Száva-Adria vasút vezérigazgatója, a Királyi Magyar Yacht Club vicecommodoréja, azaz elnökhelyettese volt.
Evelyn sokat versenyzett a hajón, majd később, édesapja 1929-es halála után kormányozta is. Amikor a Tramival a Kékszalag-sikereket aratta, akkor már dr. Kultsár István miniszteri tanácsos, a KMYC contrecommodoréjának a felesége volt. Gordon Evelynről nagyon keveset tudunk. Ugyan a Kékszalag történetében az első győztes női kormányos volt, ám ezt nem emelték ki a korabeli lapok, riportot sem készítettek vele. Meglehet, zavarta kissé az urakat, hogy egy nő veri el őket a legkeményebb balatoni versenyen?
A Tramit kis szélben verhetetlennek tartották, magas vitorlázatával a mezőny fölé emelkedett. De fekete ló volt, hiszen 1940 előtt még nem versenyzett a Kékszalagon, így senki sem sejthette, hogy az első indulása Gordon Evelyn kormányzásával milyenre sikeredik. Az 1942-es Kékszalagon pedig nem csak gyenge szél fújt, ám a Szigliget felől a mezőnyre lecsapó vihart átvészelve a Tramontana Keszthelynél már elsőnek fordult. Visszafelé a vihar már elült, a szél viszont kitartott, a Trami pedig győzött.

„4 óra 52 perckor a füredi hajnal csendjét egy ágyúlövés verte fel, a Tramontana, a IV. Kékszalag verseny győztese áthaladt a célvonalon. Kovács Béla, a védő, 5 óra 12 perckor, mint második ért a célba.” Utánuk reggel nyolcig senki sem érkezett.

Kékszalag

Tramontana eredeti sloop vitorlázattal

1942-ben ismét Gordon Evelyn kormányzásával győzött a Tramontana. Javában dúlt a második világháború, ám a hátországban nem állt meg az élet, a Balaton sportéletében sem következett be törés. Horthy Miklós és István fia elvállalták a Kékszalag fővédnökségét.
Először tették a versenyt augusztusra, amit ezzel a közelgő Szent István napi ünnepségek méltó előhírnökének szántak. Az augusztus 15-i rajtnál gyenge keleti szél fújt, majd lassan délkeletire fordult és folyamatosan változott az erőssége is. Nem lehetett bízni benne. Látszott, hogy ez a Tramontana versenye lesz!
A tihanyi szoroson már a Gordon Evelyn vezette Tramontana haladt át először, nem sokkal mögötte a Kékmadár és a Sólyom II. A nagyobbik medencében már nyugati szél, inkább csak szellő fogadta a hajósokat. Keszthelyig folyamatosan változott az élboly. 22.06-kor dr. Tuss Miklós újonnan épült 6R jachtja, a Talizmán fordult elsőként, őt követte a Trami 22.09-kor, majd 22.13-kor a Sólyom II. és a Kékmadár. A gyenge szélben a favorit Tramontana esélyt sem adott ellenfeleinek, valamennyivel 14 óra után haladt át a füredi célon, ezzel sorrendben a második diadalát aratta.
A háború után Gordon Evelyn kivándorolt Magyarországról. Életéről, sorsáról nem tudunk semmit. 84 éves korában Buenos Airesben hunyt el 1993-ban.

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «