Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Kína legújabb könyvtára

0

Az MVRDV nemrég fejezte be annak a könyvtárnak az építését a kínai Tianjin városában, mely a GMP architekten által kidolgozott kulturális városfejlesztési terv kulcseleme.

Kína legújabb könyvtára

Az épület drámai módon egy fényes gömb előadóterem körül lett kialakítva, amire úgy utalnak, mint „the eye” („a szem”). E körül a fókuszpont körül teraszosan elrendezett könyvespolcok a gömb szerkezet formáját követik, ezzel egy domborzatos tájat hoztak létre, ami körülöleli a belső teret.

Kína legújabb könyvtára

Az épület drámai módon egy fényes gömb nézőtér körül lett kialakítva

Az egyes emeletek zsaluszerű elrendezésének köszönhetően a lépcsőzetes könyvespolcok kívülről is látszódnak. Az épület 1,2 millió könyvet képes befogadni.

Kína legújabb könyvtára

A gömböt „A szem” névre keresztelték

A Tianjin Urban Planning and Design Institute-tal (TUPDI) közösen tervezték a Tianjin Binhai Library épületét, mely amellett, hogy oktatási intézményként is funkcionál, összeköti a szomszédos parkot és a kiépülő kulturális negyedet. A gömb két oldalán található könyvespolcok egyszerre lépcsőfokok és ülőhelyek, és egészen a plafonig érnek, ahol a megvilágított domborzatos szerkezetben futnak össze.

Kína legújabb könyvtára

A teraszos könyvespolcok a gömb formáját tükrözik

Az épület öt emeletén különböző működési egységek találhatók, a földszinten pedig az előadóterem mellett könnyen megközelíthető olvasóterek állnak rendelkezésre. Az első és második emeleten olvasótermek és társalgók várják a látogatókat, míg a legfelső két szinten irodák, tárgyalók, számítógéptermek és audiószobák lettek elhelyezve. Emellett, egy földalatti szinten szolgálati helyeket, könyvraktárakat és egy nagy archívumot alakítottak ki.

Kína legújabb könyvtára

A domborzatos táj kontúrjai körülölelik a belső teret

„A Tianjin Binhai Library belső tere egy barlangszerű, folytonos könyvespolc” – mondta Winy Maas, az MVRDV társalapítója. „Mivel nem volt ráhatásunk az épület méretére, ezért a gömb alakú előadótermet, melyet a megbízás alapján kellett belevennünk a tervekbe, egyszerűen „begörgettük”, és az épület helyet teremtett számára.”

Kína legújabb könyvtára

Az épület 1,2 millió könyvet képes befogadni

„Egy hatalmas közösségi teret hoztunk létre belül, ezzel pedig kinyitottuk a teret; egy új városi élettér a központ” – folytatja Maas. „A könyvespolcokra akár le is lehet ülni, ugyanakkor a fenti szintekhez is utat biztosítanak. A szögek és az ívek funkciója, hogy a tér kihasználásának különböző módjait stimulálják, mint az olvasás, séta, találkozás és eszmecsere.”

Kína legújabb könyvtára

A teljes projektet mindössze három év leforgása alatt fejezték be

A könyvtár, amelyet három év alatt fejeztek be, a GMP architekten 120,000 négyzetméteres mestertervének része. A szoros építési ütemterv miatt az MVRDV javaslata ellenére a fenti könyvespolcokat nem lehet elérni a nézőtér mögött elhelyezett termekből. A tervezőcsapat azt mondja, hogy a jövőben megvalósulhat ez a terv, de addig is alumínium lapokat nyomtattak a könyvek helyett.

Kína legújabb könyvtára

A lépcsőzetesen elhelyezett könyvespolcok kívülről is láthatók

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «