Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Kínai szoborcsarnok

0

A kínai Guangxi tartományban található az ókori Liuzhou városa, amelyet a Liujiang folyó által kivájt drámai topográfia jellemez. Liuzhou város egyik ismert épülete a Suiseki Hall, mely mögött két hegy húzódik. Amíg az egyik hegy magas és meredek, a másik sokkal alacsonyabb és kerekebb.

Kínai szoborcsarnok

A két kontrasztos képződmények harmóniában létezik egymás mellett. Hogy ezt a kapcsolatot leképezzék, a Zhanghua Architects a projektet ellentétes formális nyelvek dichotómiájaként közelítette meg. Az épület formáit a szögletes hátsó felület és a kanyargó elülső felület közötti fokozatos váltás.

Kínai szoborcsarnok
A Zhanghua Architects metszetek sorozataként tervezte az épületet. A lineáris profil és a görbe profil közötti átmenet egy formailag szokatlan, köztes teret hoz létre – egyrejtélyes tájat. A tervezőcsapat a következőképpen mesélt erről: „Kulturális szempontból a kínai tájkép, a hegy és a patak nem ellentétesek, hanem egy harmonikus világszemlélet részei.

Kínai szoborcsarnok

A hegy és az áramló víz, akárcsak a yin és a yang, minden dolog megtestesítői. A két oldal az ellentétek egységét adja, és közben egymássá is átalakulhatnak. A nehéz rész a föld, míg a könnyű a menny. Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok nemcsak egy intellektuális eszménye, az ősök felfogása a természetről, hanem a természetben megfigyelhető jelenség.”

Kínai szoborcsarnok
Az építészek így folytatják: „A karszt tájformában a kő felszín mintázata a gyorsan folyó víz alatt sokrétű változáson megy keresztül. Ez a kő speciális textúrája, amely hosszú évek eróziója következtében alakul ki, amit mi a víz megszilárdulásának nevezünk. A másik oldalon a magas hőmérséklet folyékonnyá teszi a követ.

Kínai szoborcsarnok

Ez a speciális folyadék magas hőmérsékletnél a hirtelen változás miatt a víz tulajdonságait veszi fel, miközben a mozgás érzete is megmarad. Ezek a különböző változások a topológiai fraktál transzformációhoz vagy a geometria változásához tartoznak.”

Kínai szoborcsarnok

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «