fbpx
Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Közéleti férfiak és hobbijuk: elzárt magánélet, vagy image-alakítás?

0

Először is azt kell megvizsgálnunk, hogy mi a különbség a szabadidős aktivitás, a műkedvelő tevékenység és a hobbi között. Hogy a kérdést megválaszolhassuk, feltérképezzük, milyen céllal végeznek a közéleti férfiak bárminemű tevékenységet is a munkára és a családjukra fordított időn túl.

Feltöltődés
Lego figurákA munkavégzés energiaveszteséggel jár. A szellemi munka különösen. Ha a mobilunk lemerül, akkor töltőre kell rakni – ugyanígy van ez az embereknél is. A közéleti – netán politikusi szerepet vállaló embereknél ez az igénybevétel csak fokozódik, hiszen a társadalom által arra vannak felhatalmazva, hogy teljes energiájukkal a köz ügyét képviseljék. Ezért szabadidejük, intim, elzárt életük sokkal inkább ki van téve a külső érdeklődésnek. Állandóan a figyelem központjában állnak, mint magánemberek nagyon kevés lehetőségük van a róluk szóló információkat elzárni. A média is teljes erővel érdeklődik a munkájukon túli életük iránt – számos példát láthattunk az elmúlt években arra, hogy politikusok egyes magánéleti történéseik miatt a címlapokra kerültek. Így feltöltődési esélyeik sokkal korlátozottabbak – nehezen tudnak kikapcsolódni, elvonulva kedvenc tevékenységükkel foglalkozni. Tehát a „szabadidő” fogalmát elejthetjük. A másik terminus: a „műkedvelő” pedig kétélű. Hogy is néz ki egy tekintélyes közember, aki amatőr popénekes? Vagy a politikus, aki festői ambícióit valósítja meg? Az üzenet kétféle lehet. Az első: „Igen, egész jól műveli, nem is rosszak a festményei, vagy a számai – nekem szimpatikus”. A második: „Borzalmas, tehetségtelen – persze milyen is lenne, politikusként is középszerű, nézze, hallgassa, akinek tetszik”. Látható, hogy a szimpátiát a közéleti tevékenységre vonatkozóan a műkedvelő aktivitás – amiről persze a médián keresztül mindenki értesül – nem változtatja meg, csak abban az irányban erősíti, vagy gyengíti, amilyen viszonyban amúgy is áll az őt megítélő polgárral. A szimpatikus politikus még frankóbb lesz, aki ellenszenves, azt még jobban utálják. Tehát a műkedvelő amatőr feltöltődés erősen visszahat a munkára, azaz az energiát, amit a festésből, popzenélésből kapna, egyből visszacsatolja, „kisüti” a közéleti életforma.

Hobbi
horgászatA hobbi egy kicsit más. Azt az ember vállaltan azért végzi, hogy elfordulva a fárasztó hétköznapoktól kipihenje magát. Horgászat, régiség-gyűjtés, túrázás – egy másfajta aktivitás, ami engedi pszichénket, hogy másfajta energiákkal töltődjön.
A paradoxon abból következik, hogy a hobbi csak ránk tartozik. Bélyeggyűjtő körbe járó politikus, ott a bélyeg-megszállottak között nem közéleti tevékenységet folytat. Elméletileg ez így festene. Csakhogy azt tapasztaljuk, hogy ez nincs így. A közéleti ember nem tud menekülni az érdeklődéstől, nem tud elbújni a médiától, sőt nem tudja elhitetni a bélyeg-klub tagjaival sem, hogy ő itt most nem politikus, hanem szigorúan magánember. A másik oldalról pedig, a „megszállott hobbisták köre” gyakran igényli is, hogy a közéleti férfiú „járja ki”, „vesse latba”, mozgósítsa kapcsolatait’ – annak érdekében, hogy a vágyott erőforrásokat megszerezzék.

Energia-levezetés
Bikák párbajaA munka feszültséggel, stresszel jár – különösen a közéleti munka. Ezt le kell vezetni. Ha nem sikerül, akkor a psziché energia-áramlási törvénye szerint a felgyülemlő feszültség egyszer csak valahol kitör. Robban. Tehát jobb levezetni – például hobbival. A levezető hobbi az nem egy nyugodt tevékenység. Nem bélyeggyűjtés, modellvasutazás. Erőt, kitartást, ügyességet és versengést igényel. Legtöbbször valami sport – sőt küzdősport. Ez az a terület, ahol a hobbi lényege a legjobban egybeesik a közéleti-politikusi személyiségről alkotott elvárással. „Igen, őbenne hiszek és lám, tényleg milyen nagy személyiség, hiszen a munka mellett is küzd, akar, győz.” Tehát a közembernek erősnek kell mutatkoznia. A világ összes terhével küzd és ezt még a hobbija is bizonyítja. Támadják, kritizálják, de a nagy ember a kis szabadidejében is a nagy meccsre készül. Ez a sport lehet bármi. Foci, karate, maratoni futás, testépítés, fallabda. Azt kell sugallnia, hogy a köz által ráruházott feladatot maximális erőbedobással végzi. Végül is, kettős nyereségről van szó. A közéleti ember a stresszt levezeti és mellette a média által róla alkotott kép a győztes ember image-ét építi.

Egy kérdés azonban nyitva marad: a küzdő, energiától kirobbanó, a levezetés-hobbit bátor marketinggel kommunikáló közéleti férfiú mikor tud csendben maradni és tényleg töltődni?

 

Szerző: Juhász Tibor

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «