Magyarország első bulvármentes online férfimagazinja

Lamborghini Centenario LP770-4 – a súly/lóerő bajnok

0

A legendás Lamborghini alapítója, Ferruccio Lamborghini születésének századik évfordulóját a Genfi Autókiállításon egy igazán különleges modellel ünnepelte meg.

A V12-es, 770 lóerős szívómotorral felszerelt Centenario a hihetetlenül könnyű karosszériájának köszönhetően parádés menetteljesítményekre képes.

Lamborghini Centenario LP770-4

A 0-ról 100 km/órás sebességre 2.8 másodperc alatt gyorsuló, 350 km/órás végsebességre képes autó szénszálas karosszériája drasztikus súlycsökkentésen esett át.

Lamborghini Centenario LP770-4

A monocoque vázon kívül az első csomagtérfedél, az ajtók, a tető, a szárnyak, az oldalsó szoknyák és a diffúzor is szénszálból készült ugyanis. Az autó súly/lóerő aránya pedig mindennek köszönhetően csupán 1.97 kilogramm/lóerő lett.

Lamborghini Centenario LP770-4

A mérnökök azért a még nagyobb teljesítmény elérése érdekében az autó aerodinamikáját is kezelésbe vették. A hűtőnyílásokat, az aerodinamikai terelőelemeket, az első és hátsó szárnyat, az oldalszoknyát és diffúzort is a végletekig csiszolgatták a gondos kezek.

Lamborghini Centenario LP770-4

Az agresszív törésekkel, rövid első és hátsó túlnyúlásokkal operáló karosszéria áramlástani szempontból így még kifinomultabb lett, miközben azonban megtartotta egyedi, semmihez sem hasonló karakterét. A végeredmény pedig egy még hatékonyabb, lendületesebb, erőtől duzzadó forma lett.

Az állandó négykerékmeghajtású sportkocsihoz a Lamborghini egy hátsókerék-kormányzási rendszert is készített, amely a jobb manőverezés érdekében alacsony sebességnél a hátsó kerekeket az elsőkkel ellentétes irányba fordítja el.

Lamborghini Centenario LP770-4

Ez a városban az autó fordulókörének csökkentése révén a szűk utcákban való araszolást könnyíti meg, míg nagy sebességnél a rendszer a Centenario stabilitását javítja.

Lamborghini Centenario LP770-4

A jubileumi modellből a Lamborghini csak 40 darab gyártását tervezi, mindegyik autót azonban a vevők teljes egészében saját igényeikre szabhatják. A szerencsés tulajdonosokat pedig belül szénszálas sportülések, kézzel varrott műszerfal, és 10.1 collos érintőképernyő fogadja, amelyen az Apple Carplay operációs rendszere fokozza a biztonságot és a felhasználói élményt.

Lamborghini Centenario LP770-4

„A Centenario egy olyan autó, amely tökéletesen ötvözi a hagyományt és az innovációt. Úgy néz ki, mint a jövő, miközben Ferruccio Lamborghini legendáját is ápolja” – nyilatkozta a Lamborghini korábbi elnök-vezérigazgatója, Stephan Winkelmann.

 

„A Centenario lehetőséget kínált a designereink és a mérnökeink számára, hogy megszabaduljanak a széria autóknál fennálló megkötöttségektől, ez pedig igazán lenyűgöző eredményhez vezetett.”

 

Megosztás

Szóljon hozzá

FIGYELMEZTETÉS! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek!
Kipróbáltuk a flotta autók emblematikus modelljét a Ford Mondeot. Nézd meg mit tud a megújult csapatjátékos!

» Megnézem «